De Vos ging van vier of vijf duels per week naar nul wedstrijden
De Vos ging van vier of vijf duels per week naar nul wedstrijden @Sierd De Vos Zelf

Sierd de Vos: verslaggever zonder wedstrijden

21 maart 2020 om 08:11 Voetbal Corona in de Kromme Rijnstreek

WIJK BIJ DUURSTEDE ,,Zaterdagavond zaten we nog doodgemoedereerd in een restaurant hier in Wijk en leek niemand nog een idee te hebben van het grote zwarte beest dat op ons af kwam." Sportverslaggever Sierd de Vos uit Wijk bij Duurstede maakt in één zin duidelijk hoe snel de coronacrisis escaleerde. Nu zit 80% van Nederland noodgedwongen thuis, en hij dus ook. De totale sportlockdown heeft de liveverslaggeving van het ene op het andere moment platgelegd. Wat betekent dat nu voor hem; wat doet een druk man als De Vos in die vrijgevallen uren?

door Louis van Oort

De laatste wedstrijd die Sierd de Vos versloeg voor Ziggo Sport was het Champions League-duel Liverpool – Atletico Madrid op woensdag 11 maart. In het daaropvolgende weekend zou hij weer twee wedstrijden doen, maar daar kwam het niet meer van. Ook tot de sportwereld was de ernst van de situatie doorgedrongen en binnen enkele dagen tijd werden alle competities in alle sporten platgelegd. Voor Spanje, en dan met name de hoofdstad, was de coronacrisis op dat moment al een dagelijkse realiteit. ,,Ik was in het eerste weekend van maart nog in Madrid voor El Classico en kon nog net op tijd weg. Inmiddels is het een spookstad geworden; totaal onwerkelijk."

KORTE ZINNEN Zodoende ging De Vos van vier of vijf duels per week naar nul wedstrijden. En wat doe je dan? ,,Normaal gesproken heb ik het zo druk dat ik in de praktijk nauwelijks tijd heb voor zelfreflectie. Wedstrijden waar ik verslag bij deed ben ik integraal aan het terugkijken. Wanneer je anderhalf uur naar jezelf luistert, hoor je namelijk onvolkomenheden. De commentator geeft commentaar op zichzelf, zeg maar. Als je bijvoorbeeld een zin begint en er gebeurt op dat moment iets in de wedstrijd, ontstaat er een pauze omdat je naar nieuwe bewoordingen moet zoeken. Die pauzes blijken soms langer dan ik had verwacht. Daarmee kom ik weer terug bij het oude ambacht van mijn leermeesters Theo Reitsma en Kees Jansma: korte zinnen maken."

BOEIENDE TV De Vos werkt voor Ziggo Sport dat nu ook met een zwart gat kampt nu alle livesport is opgedroogd. ,, Ziggo Sport heeft dankzij zijn voorgangers een heel rijk archief met boeiende tv van vroeger. Het is alleen een flink karwei om alles te bewerken zodat we de zender ermee kunnen vullen. Zo tonen we prachtige documentaires die normaal gesproken wat naar achteren worden geschoven nu op het hoofdkanaal.Van de reportages waar ik het meest trots op was, heb ik professionele kopieën gemaakt Verder wordt gewerkt aan compilaties van de reportages die ik in de afgelopen 40 jaar heb gemaakt. Van de reportages waar ik het meest trots op was, heb ik professionele kopieën gemaakt. Afgelopen dagen heb ik een selectie van zo'n honderd banden gemaakt en die in een grote doos van Zalando gedaan, zodat ze er op de redactie mooie programma's van kunnen maken."

FIFA 2021 Sinds vorig jaar is Sierd de Vos samen met NOS-collega Jeroen Grueter de stem van FIFA 2020, de razendpopulaire game van EA Sports. Momenteel wordt gewerkt aan de editie FIFA 2021, die in november moet uitkomen. Is deze voetballoze periode geen mooi moment om het inspreekwerk voor die game naar voren te halen? Volgens De Vos is dat niet nodig omdat dat perfect op schema ligt. Bovendien is het wereldhoofdkantoor in Madrid voor alle talenversies van EA Sports gesloten. Niemand kan op kantoor komen. Zoals gezegd: Madrid is een spookstad… 

De Vos kan dan ook niet genoeg benadrukken hoe ernstig de situatie in Spanje is. Enigszins aangeslagen vertelt hij dat afgelopen nacht twee redelijke bekende Spaanse collega's van hem zijn overleden. ,,Allebei jonger dan ik! Dat zet alles wel in perspectief. Dan hebben we het hier in Nederland over zelfreflectie, terwijl in Spanje spooksteden zijn ontstaan waarin mensen aan corona sterven."

ATALANTA-VALENCIA En niet alleen in Spanje. Al eerder en nog heftiger was het raak in de regio Lombardije in Italië. Uit de zes Spaanse en Italiaanse kranten die hij dagelijks online leest, doemt een beeld op dat Lombardije én Madrid zulke heftige besmettingsgebieden konden worden door een voetbalwedstrijd. ,,Een immunoloog zegt in de Corrriere dello Sport dat de wedstrijd Atalanta – Valencia op 19 februari nooit gespeeld had mogen worden. Ik gaf verslag bij deze wedstrijd, die verplaatst was naar het San Siro in Milaan en zag de vreugde bij de 50.000 meegereisde Atalanta-supporters toen hun relatief kleine club met tweeënhalve Nederlander Valencia met 4-1 van de mat speelde. Maar die supporters moesten allemaal weer terug naar Bergamo, nadat ze met zijn vijftigduizenden opeengepakt hadden gestaan. Als er dan besmette personen tussen zitten zonder dat ze het weten, kan het hard gaan. Hetzelfde geldt misschien wel voor Real Madrid – Barcelona, waar op 1 maart nog 80.000 mensen bij elkaar zaten in het stadion."

RISICOGROEP Zelf is De Vos niet direct bang dat hij het covid-19 is besmet, omdat er sinds zijn vertrek uit Madrid al te veel tijd zonder symptomen is verstreken. Maar hij is zich zeer bewust van de gevaren. ,,Ik ben 60 en zit dus op de rand van de risicogroep. Aanvankelijk maakte ik me eerlijk gezegd weinig zorgen. Mijn beste vriend woont hier ook in Wijk en omdat ik hem een tijdje niet gezien had, ben ik zaterdagavond met hem en zijn zoon uit eten gegaan. We zaten doodgemoedereerd in een bomvol restaurant hier in Wijk en niemand leek nog een idee te hebben van het grote zwarte beest dat op ons af kwam."

Sindsdien is hij pas twee keer naar buiten geweest. Onder meer om boodschappen te doen in de supermarkt. ,,De straten zijn stil en in de brede supermarktpaden zie je mensen elkaar ontwijken. De meesten willen écht die afstand van anderhalve meter aanhouden. Caissières zitten achter plexiglas zonder gaten, dus je kunt ze moeilijk verstaan. Het is allemaal heel onwerkelijk, alsof je in een film zit."

advertentie
advertentie