Afbeelding
André-Jan Douwes

Schoolschaaktoernooi 2020 - Winnaar Team Windroos 2 krijgt wisselbeker, de Louis Hijweegen Trofee

11 februari 2020 om 11:25 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Op vrijdag 7 februari om 14.00 uur was het zo ver. Het schaaktoernooi voor de basisscholen in Wijk bij Duurstede, georganiseerd door de altijd weer even enthousiaste Kees van den Houten, ging van start in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis aan de Gansfortstraat. De normaliter rustige sfeer die hier heerst werd spontaan 'verstoord' door een grote groep jongeren die zich had opgegeven voor het toernooi. Maar liefst 11 teams, afkomstig van vier basisscholen, te weten de Windroos, de Regenboog, de Werkschuit en de Wegwijzer kwamen met ongeveer 50 leerlingen strijden om de fel begeerde bekers die van zéér groot naar klein op de tafel bij de ingang stonden opgesteld.

Ook aan supporters was geen gebrek. Niet alleen de begeleiding vanuit school moedigde hun leerlingen aan maar ook ouders, opa's en oma's waren fanatiek als supporters van de partij. Er werd in vijf ronden gestreden om de prijzen en het ging er vaak heet aan toe.

Het beroemde herdersmat was ook weer van de partij. In een paar zetten is dan de wedstrijd afgelopen. In de voorbereiding is het dan ook belangrijk om ruim van tevoren te oefenen met het herdersmat. Schaakclub De Doredenkers kan je daarbij helpen. Het niveau was zoals dat bij een schooltoermooi hoort: hoog en minder hoog maar met soms rode koontjes en de zo bekende kreten van "niet gezien" en "oh wat stom van me" werden de partijen afgewerkt onder het deskundig toezicht van de scheidsrechters: Arno Lodder, Merel Castella Zaforas en Wim Welgraven. Na afloop van iedere ronde werden de scorebriefjes ingeleverd bij Amanda Hijweegen die alles professioneel in de computer verwerkte.

Het geheel is in foto's voor het nageslacht vastgelegd door André-Jan Douwes. In de diverse pauzes werd dankbaar gebruik gemaakt van de toernooiwinkel, waarbij ook de koffie en thee voor de begeleiding niet was vergeten. Dat alles werd enthousiast geserveerd en verkocht door Ton Waslijah en Fabiola van Zutphen.

Om 17.00 uur volgde een verrassende prijsuitreiking en kon iedereen terugkijken op een geslaagde middag. Marianne Hijweegen reikte traditiegetrouw weer de Louis Hijweegen Trofee uit.

Team Windroos 2 mag nu meedoen aan de provinciale wedstrijd op zaterdag 21 maart in Maarssen. Op vrijdagmiddag 21 februari vindt het damtoernooi plaats voor groep 7 en 8 (A-categorie). De winnaar van het schaken en dammen krijgt de Jo Spanjer Wisselbeker.

Uitslagen: 

Categorie A = groep 7 en 8

1e prijs        Windroos 2 (winnaar Louis Hijweegen Trofee)

2e prijs        Werkschuit 1

3e prijs        Regenboog 1

                   Wegwijzer 1

Topscoorders categorie A: Sebastiaan Ottink, Ivar Hammer, Wesse van den Braber, Kevin van Schaik, Amy van Brenk

Categorie B = groep 5 en 6

1e prijs        Windroos 2

2e prijs        Windroos 1

3e prijs        Windroos 4

Topscoorders categorie B: Pepijn Baas, Okke Kuipers Munneke, Lukas Damen, Mees Meerbeek, 

De toernooien worden mede mogelijk gemaakt door Zanskar training en consultancy, Ankie Meutgeert Fotografie, Hem en Haarmode, Fietsdomein, Geco verhuurbedrijf, Makelaarskantoor Patty van Rooijen, Stichting Binding, De Schieter Sportprijzen en Automatisering en adviesbureau P van Leeuwen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie