De vier buurtsportcoaches stellen zich de komende dagen voor
De vier buurtsportcoaches stellen zich de komende dagen voor Buurtsportcoaches

4 Wijkse buurtsportcoaches stellen zich voor

20 maart 2021 om 14:02 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Een team van vier buurtsportcoaches zet zich dagelijks in om de inwoners van de gemeente aan het bewegen te krijgen. Dat is het afgelopen jaar geen gemakkelijke opgave geweest, maar juist nu is het belangrijk dat mensen blijven bewegen. Dat geldt voor jong en oud. De komende dagen stellen ze zich voor: Tobias Wijnmaalen, Roben Schenk, Luc Bernard en Michiel Jansen. Gezamenlijk vertellen ze over de samenwerking met de gemeente en de conditie van de inwoners uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede.

door Ali van Vemde

Buurtsportcoaches zijn professionals op het gebied van sport en bewegen. Zij ondersteunen sportaanbieders, ontwikkelen nieuw aanbod dat zorgt voor een hogere sportdeelname en ze gaan de wijk in om inwoners aan het bewegen te krijgen. Ook adviseren ze welk sportaanbod passend is voor individuen of specifieke doelgroepen en zijn ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat sportparticipatie voor elke doelgroep hoog is in de gemeente. Dit gebeurt door het creëren van aanbod en het bevorderen van al bestaand aanbod. Schenk: „Wat de buurtsportcoach zo belangrijk maakt in de gemeente, is dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor de inwoners. Een goede buurtsportcoach krijgt iedereen in beweging en zorgt ervoor, juist in deze tijd, dat er een sportaanbod is.” Om dit voor elkaar te krijgen wordt de verbinding gezocht tussen betrokken partijen, zoals onderwijs, zorg, gezondheid, welzijn en sportaanbieders. De gemeentelijke speerpunten worden vertaald naar concrete acties in de praktijk. De buurtsportcoaches zijn er voor alle inwoners, sportaanbieders en maatschappelijke organisaties van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede.

WIJKSE GEZONDHEID Door de GGD wordt om de twee jaar onderzoek gedaan naar onder andere de gezondheid van inwoners in verschillende gemeentes. Naar de conditie wordt geen onderzoek gedaan, maar wel naar bijvoorbeeld het percentage mensen dat aan de beweegnorm voldoet, hoeveel kinderen van 10-11 jaar en 13 tot 17 jaar lid zijn van een sportvereniging en hoeveel er door kinderen van 10 en 11 jaar buiten wordt gespeeld. Sporten en bewegen hebben een positieve invloed op de ‘conditie’. Een vergelijking tussen Wijk bij Duurstede en elf andere gemeenten in de provincie laat zien dat de 10-11 jarigen in Wijk bij Duurstede wekelijks minder sporten dan leeftijdsgenoten uit de provincie. Uit de gezondheidsmonitor 2019 blijkt dat in Wijk 90% minimaal sport, voor de provincie is dat 93%. Voor de 13 tot 17 jarigen geldt dat zij evenveel sporten. Ook de volwassenen scoren niet heel hoog. Van de 19 tot 65 jarigen sport 55% minimaal. Volgens de gezondheidsmonitor 2016 is dat in de provincie 60%.  De 65-plussers scoren even hoog als hun leeftijdsgenoten in de provincie. Wel spelen 10 en 11-jarige kinderen in Wijk bij Duurstede meer buiten, al zijn ze minder vaak lid van een sportclub. Voor de oudere jeugd geldt ook dat ze minder lid zijn van een sportclub of -vereniging. De volwassenen uit de gemeente voldoen net iets minder aan de beweegrichtlijnen uit de provincie met 55%. Voor de provincie is dit 56%. Om een totaalbeeld te krijgen van de gezondheid van inwoners zal er naar meer factoren gekeken moeten worden.

SAMENWERKING De buurtsportcoaches zijn tevreden over de samenwerking met de gemeente. Wijnmaalen: „Dat verloopt goed en prettig. Het contact verloopt grotendeels via mij, als coördinator, en Jorike Olde Loohuis (ambtenaar gezonde leefstijl & sport). De gemeente draagt bij aan de zichtbaarheid van de buurtsportcoaches en het werk dat wij in de gemeente doen.” Inmiddels zijn zij niet meer weg te denken uit de gemeente en steeds meer partners buiten de sport zien lokaal de kracht en meerwaarde. Ook van de wethouders sport en gezondheid, Wil Kosterman en Eric Balemans en burgemeester Iris Meerts is er veel waardering voor hun werk.

De samenwerking met sportverenigingen in de gemeente is goed maar kan nog beter. „Met bijna alle verenigingen in de gemeente hebben we wel contact of werken we voor beweegstimuleringsprojecten samen. Niet alleen zijn we er voor verenigingen op sportpark Mariënhoeve, maar ook voor verenigingen in Cothen en Langbroek. Luc draait samen met sportvereniging SVL en de scholen een project voor ledenwerving en de promotie van SVL. Om nog beter inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de verenigingen en waar zij ondersteuning bij nodig hebben, zal Roben zich meer met verenigingsondersteuning bezighouden. Vanuit de buurtsportcoaches is hij het gezicht en eerste aanspreekpunt voor de verenigingen en denkt mee en ondersteunt om de verenigingen vitaler te maken. Hierin speel ook het pedagogisch klimaat een belangrijke rol,” besluit Wijnmaalen.

Lees de komende dagen wat de buurtsportcoaches zelf doen om gezond te blijven, wat hun ambities zijn en waar hun kwaliteiten liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie