Healthy Moves start met een nieuw programma
Healthy Moves start met een nieuw programma Stichting Wijksport

Healthy Moves voor volwassenen start 13 maart weer; ik heb meer energie en kom vrolijker thuis!

28 februari 2023 om 11:42 Atletiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is gezellig als er gestart wordt, even kletsen over de afgelopen dagen of je dag. Soms moet je even over een drempel heen om te starten maar na afloop is iedereen voldaan en tevreden. Het blijkt ook dat mensen na het lopen beter in hun vel zitten en meer levensvreugde voelen. Dat is het effect van hardlopen in de buitenlucht.

Het blijkt dat hier een grote behoefte aan is. „Bij de vorige inschrijving zat het in no time vol,” zegt buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen enthousiast. „Er stonden zelfs mensen op de wachtlijst, blijkbaar is hier behoefte aan.” Het succes zou wel eens te danken kunnen zijn aan de laagdrempeligheid. Het programma bestaat uit rustig hardlopen, advies krijgen over gezonde voeding en door te ontspannen beter in je vel te zitten. Daarnaast is het ook motiverend om het samen met anderen te doen.

Eén van de deelnemers deze avond is Ruud. Als eerste komt hij binnen na zijn rondje hardlopen. Enthousiast vertelt hij: „Ik wil vooral duurconditie opbouwen. Healthy Moves vind ik geweldig. Wat ik vooral fijn vind is dat ik nu kan hardlopen zonder blessures. Maar we hebben het ook heel gezellig en er is een echte teamspirit.” Sportief was Ruud altijd al, zo heeft hij squash gespeeld en danst hij samen met zijn vrouw.

De groep is zo enthousiast dat een aantal van hen door wil. Wijnmaalen: „Het heeft mensen geactiveerd. Mensen stimuleren elkaar om echt te komen.” Ook Willem is zeer gemotiveerd. „Het was nodig want ik was veel te weinig actief. Mij heeft het geholpen, ook mentaal. Ik heb veel meer energie en veel meer ruimte in mijn hoofd. Ook het sociale gebeuren vind ik heel prettig, ik kom vrolijker thuis. Er wordt rekening gehouden met wat je fysiek kan, je moet niet, je mag.” Runningtherapeuten Jolien van Vliet en Margreet van den Heuvel sluiten zich hierbij aan. „Op sportscholen en bij loopgroepen is het toch vaak meer competitief, hier kan iedereen een eigen tempo aanhouden en is plezier het allerbelangrijkst.”

Het programma duurt twaalf weken en het doel is om mensen te helpen weer in beweging te komen en hier plezier uit te halen. Van den Heuvel: „We willen mensen laten ervaren hoe fijn het is om rustig hard te lopen, maar vooral welk effect dit op je algehele welzijn heeft. Er is veel aandacht voor verantwoord hardlopen, zonder blessures. We hebben diverse technieken die we gebruiken om mensen dit te laten ervaren. Aspecten van mindful running, ademhaling en ontspannen hardlopen komen aan de orde. Bovendien kan iedereen meedoen, of je nu al ervaring met hardlopen hebt of juist niet. Tempo’s zijn niet belangrijk”.

Twee keer per week is er een hardlooptraining in Wijk bij Duurstede, op maandag- en donderdagavond van 19:00-20:00. Daarnaast is er een bijeenkomst over voeding, een bijeenkomst over mindfulness en komt een hardloopfysiotherapeut iets vertellen over blessurepreventie.

Na de trainingsperiode van twaalf weken kunnen de deelnemers zelf verder. Het nieuwe programma start in de week van 13 maart. Kijk voor meer informatie op de website stichtingwijksport.nl/project/healthy-moves-volwassenen of neem contact op met Tobias Wijnmaalen, telefoon 06 17413517 of e-mail tobias@stichtingwijksport.nl De kosten voor het totale programma bedragen €150,-.

advertentie
advertentie