Frances Place
Frances Place Duurstede voor Democratie
column

Vertrouwen op eigen kracht

11 mei 2022 om 07:26 Opinie

We zitten in economisch zwaar weer. Stijgende prijzen in de supermarkt, energierekeningen die door het dak gaan. Zoals altijd raken prijsstijgingen de mensen met de kleinste beurs het hardst. In zware tijden is het belangrijk dat je steun hebt aan de mensen om je heen, je gezin, je straat, je buurt. In onze gemeente hebben we gelukkig een redelijk hechte gemeenschap. Maar het kan beter.

Op 16 maart kreeg onze partij, Duurstede voor Democratie (DVD), één zetel van de kiezer. Daar waren we als nieuwe partij heel blij mee. We hebben goed nagedacht over wat we de komende vier jaar in de raad gaan doen voor de mensen van Wijk, die op ons gestemd hebben, die dit keer niet gestemd hebben en die volgende keer op ons zullen stemmen. Dus voor iedereen. En hoog op het lijstje staat: gemeenschap versterken!

Kan dat in de politiek? Ik denk van wel. Neem nou de toewijzing van huurwoningen. Als dat rechtvaardig gebeurt en iedereen een gelijke kans krijgt, dan geeft dat het gevoel dat we er samen voor staan. Het voorkomt boosheid en verdeeldheid. En rechtvaardigheid geldt ook voor andere beslissingen die de gemeente neemt. Windturbine naast mijn boerderij. Ben ik geraadpleegd? Een nieuw gebouw voor mijn huis, hebben ze mijn ideeën gehoord? Vaak niet. Hoe rechtvaardig is dat?

De nieuwe raad heeft onlangs unaniem besloten om het overlegmodel over te nemen dat ze in de Utrechtse Heuvelrug al jaren gebruiken. Beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming (BOB). Inwoners krijgen een echte kans om hun zorgen en wensen uitgebreid toe te lichten. En niet zoals het tot nu toe gebeurde: een inwoner mag soms kort wat zeggen tijdens een raadsvergadering en de raad gaat snel over tot de orde van de dag. DVD werkt mee aan deze voorgenomen verbetering van de inspraak. Omdat dit het gevoel van rechtvaardigheid bij inwoners vergroot. En dus de saamhorigheid. Het versterkt de gemeenschap. En in economisch zware tijden moeten we niet meteen naar de overheid kijken maar putten uit onze eigen kracht.

Frances Place, fractievoorzitter Duurstede voor Democratie

advertentie
advertentie