Sybren van den Velden
Sybren van den Velden Sybren van den Velden
column

Bouwen, verkeersveiligheid en mobiliteit

27 oktober 2021 om 07:30 Column Raadspraat

De gemeenteraad heeft bij het begrotingsproces prioriteiten aangegeven. Alle partijen waren het er over eens: woningen bouwen is het belangrijkste. Bouwen voor onze jeugd, senioren en voor doorstroming in de woningmarkt. Het is belangrijk om Wijk bij Duurstede aantrekkelijk te houden als woon- en werkgemeente. Door mensen aan ons te verbinden, blijven we een vitale gemeente met goede voorzieningen.

Veel inwoners rijden elke dag naar en van hun werk. De eerste lange files hebben zich na corona alweer aangediend. Ook op de provinciale weg richting Utrecht en Amersfoort. Dat was de reden dat de VVD bij de verkiezingen in 2018 al inzette op het investeren op goede doorstroming en de veiligheid van onze fietsende schoolgaande jeugd door een turborotonde met een fietstunnel nabij de Geer.

De ons veel te vroeg ontvallen wethouder Balemans kreeg met een goede lobby gelukkig al voor elkaar, dat we in de Geer III van de provincie 280 woningen extra mogen bouwen waardoor het totaal op 530 komt. We willen daar echter 1000 woningen. Voor extra woningen stelt de provincie als voorwaarde, dat we als gemeente zelf dan maatregelen nemen om de doorstroom te garanderen. Regeren is vooruitzien; vanuit onze vooruitziende blik willen wij nog steeds een turborotonde en een fietstunnel. Want alleen dan kruisen fietsers en auto’s elkaar niet meer. Dat betekent geen opstoppingen én de allerveiligste fietsroute voor onze kinderen. Daar kan niemand tegen zijn zou je denken….

Op 12 oktober stond besluitvorming voor korte termijn maatregelen voor de fietsveiligheid en lange termijn maatregelen door verder onderzoek naar de rotonde de Geer op de raadsagenda. Ondanks mijn vurig pleidooi stemden CDA, SP, Burgerbelangen, D66, DuurzaamWijk en ook coalitiepartner PCG tegen verder onderzoek naar een turborotonde met fietstunnel in deze raadsperiode. Hierdoor komt er voorlopig geen voortzetting van de planvorming rondom veiligheid en doorstroming bij de rotonde de Geer. Denkt u daar aan als u weer vast staat op weg naar uw werk of naar huis? Of erger, als er weer een aanrijding plaatsvindt tussen een fietser en een auto? De VVD steunde anderzijds uiteraard wel de korte termijn maatregelen voor betere fietsveiligheid, veiligheid voorop! Wij blijven ook in een nieuwe raadsperiode strijden voor een turborotonde met fietstunnel en dus voor uw mobiliteit en de beste verkeersveiligheid voor onze kinderen. In 2022 nieuwe kansen, nieuwe ro(to)nde?

Sybren van der Velden

Fractievoorzitter VVD

advertentie
advertentie