Zo was de situatie op De Horden, nu is er een fietsenstalling
Zo was de situatie op De Horden, nu is er een fietsenstalling Jos Gebbinck

Meer aandacht voor fietsers voor een veilige gemeente

6 juli 2021 om 09:23 Verkeer en vervoer

WIJK BIJ DUURSTEDE Een luisterend oor bieden aan mensen in de gemeente die op het gebied van fietsersbelangen meedenken, goede tips hebben of oplossingen, dat doen Eugenie Keizer en Jos Gebbinck. Sinds enkele maanden zijn zij op dit gebied actief namens de ENFB (Nederlandse Fietsersbond). Deze vereniging komt op voor de belangen van fietsers door problemen en verbeteringen aan te kaarten bij de politiek en het ambtelijk apparaat.

door Ali van Vemde

Keizer en Gebbinck zetten zich hier voor in. Gebbinck: „De fietsersbond in Houten was al beperkt in Wijk bij Duurstede actief. Hiervoor waren ook al contacten met de gemeente gelegd. Om dit meer lokaal te maken is contact gezocht met mensen in Wijk die dit over wilden nemen. En Eugenie en ik hebben beide iets met fietsen, dus hebben wij dit op ons genomen. We hebben contact gelegd met politieke partijen en inmiddels zijn de eerste resultaten geboekt. Ook de samenwerking met de gemeente verloopt erg prettig.”

Het doel van Keizer en Gebbinck is vooral het bewustzijn bij alle partijen bevorderen. Keizer zegt hierover: „Als ik over de Achterdijk naar Utrecht fiets voor mijn werk, dan gebeurt het regelmatig dat landbouwvoertuigen over de weg rijden en de nodige modder achterblijft op de weg. Als dit opdroogt en een auto komt met 80 km per uur langs je rijden, dan spat dit met hoge snelheid op, dat voel je en doet zeer in je gezicht. Als fietser zit je dan ook nog onder de modder. Dat is geen kwaadwillendheid, maar automobilisten denken daar vaak niet over na. Het zou fijn als dat bewustzijn komt en ook rekening wordt gehouden met de fietsers.” Om te weten wat de regels en rechten precies zijn voor fietsers doen Keizer en Gebbinck onderzoek. „We willen weten of er in bepaalde situaties iets aan gedaan kan worden, want dat is niet altijd zo. Maar als dat wel kan willen wij daar aandacht voor vragen. Niet door middel van acties, maar vooral door het gesprek aan te gaan en samen tot oplossingen te komen.”

Om hierover mee te praten nemen Keizer en Gebbinck deel aan de gesprekken rondom de Omgevingsvisie Stedelijk Gebied. „Hierin staan mooie plannen met goede ideeën. Wij kunnen hierin een bijdrage leveren door aan te geven wat voor fietsers belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan het herinrichten van de Zandweg. Een mooi project waarin wij kunnen aangeven dat er voldoende ruimte moet zijn voor fietsers op een zo veilig mogelijke manier. Zo kijken we of Shared Space (geen aparte plek voor wandelaars, fietsers en automobilisten, maar verkeer dat gebruik maakt van dezelfde ruimte) zou kunnen werken, dat is niet overal veilig. Op de inspraakavond hebben wij onze mening hierover gegeven. De politiek beslist over de financiering van deze projecten en het is aan ons om bij de politieke partijen onze ideeën zo goed mogelijk naar voren te brengen. Van verschillende politieke partijen hebben we hier al reacties op gekregen.” Maar ook een fietspad langs de Lek, snelfietspaden naar Utrecht en Houten, fietsen in het buitengebied en in de bossen hebben de aandacht. „En natuurlijk willen we heel graag meedenken als er gebouwd gaat worden in De Geer III of Zuidwijk. Wij kunnen dan bijvoorbeeld aangeven hoe de wijk fietsvriendelijk kan worden ingericht. Komen er jonge gezinnen winnen, dan is het belangrijk dat er ruimte is voor bakfietsen.” Juist door hier tijdig bij betrokken te zijn kunnen goede fietspaden worden gecreëerd.

Eén van de ergernissen was ook het nieuwe winkelcentrum De Horden. „Het is een prachtig winkelcentrum geworden met mooie parkeerplaatsen. Maar voor de fietsen was er geen stalling. Van de omgevallen fietsen heb ik foto’s gemaakt en die onder de aandacht gebracht bij de gemeenteraad. Inmiddels is dit probleem opgelost,” zegt Gebbinck. Hij benadrukt dat de samenwerking met de gemeente uitstekend is en er goed naar ze wordt geluisterd. Om meer te kunnen bereiken is er de steun van de landelijke Fietsersbond. In het expertisecentrum kan veel informatie worden verzameld en veel kennis worden vergaard. „Wij zijn goedwillende amateurs, geen afdeling maar wel het aanspreekpunt binnen de mogelijkheden die er zijn. Met z’n allen moeten we veilig de weg op kunnen. Door vriendelijk te zijn en het gesprek aan te gaan, maar wel vasthoudend te blijven, kunnen we veel bereiken.”

Iedereen die mee wil denken, goede tips of adviezen heeft of gevaarlijke situaties of knelpunten opmerkt, kan contact opnemen met Gebbinck en Keizer. Dit kan via wijk@fietsersbond.nl

De stalling voor de fietsen
advertentie
advertentie