Repetitie bij Steenfabriek De Bosscherwaarden
Repetitie bij Steenfabriek De Bosscherwaarden Wijks Vocaal

Drie op een Rij: samen zingen, kan dat nog? Wijks Vocaal doet het zo!

21 januari 2021 om 16:37 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Muziek maken of zingen, het is allemaal anders dan andere jaren. Hoe doen zij dat in coronatijd? In de rubriek Drie op een Rij vertellen muziekvereniging Excelsior, Shantykoor Tussen Rijn en Lek en Wijks Vocaal hoe zij het afgelopen jaar hebben beleefd. In deel 3: Wijks Vocaal

Ook voor Wijks Vocaal geldt dat er geen concerten gegeven konden worden en dat een groot deel van de repetities is vervallen. „We repeteren normaal gesproken in de centrale hal van een basisschool, maar na de eerste lockdown hebben we die niet meer gebruikt. Aanvankelijk hebben we met Zoom geprobeerd om te repeteren, maar dat was een heel moeizame ervaring omdat je elkaar niet kunt horen en de geluidskwaliteit van pianospel door de dirigent erg slecht is bij Zoom. Na de eerste lockdown mocht er weer wat meer en hebben we een plek gevonden om te kunnen zingen in een ruime maar onverwarmde loods, op het terrein van de steenfabriek Bosscherwaarden. Niet alle leden deden daaraan mee, want een aantal van ons heeft heel goede persoonlijke redenen om helemaal geen risico te nemen.” Afgelopen najaar gaf de dirigent een aantal keer muzikale ‘colleges’ via Zoom en er is enkele keren gerepeteerd in het hervormde kerkje te Cothen, onder strikt coronaprotocol, met kleine groepjes. „Nu doen we weer af en toe iets met Zoom, vanaf volgende week is de introductie in de Matthäus Passion van JS. Bach, waar we hopelijk ook enige koralen van kunnen instuderen.”

Wijks Vocaal stelt alles in het werk om regelmatig contact te hebben met elkaar en met muziek, want dat bindt. „Het duurt nu wel erg lang en de Zoom bijeenkomsten vinden steeds minder aftrek. Toch doet 2/3 van de leden regelmatig mee.”

Het verschil tussen alleen of samen zingen is enorm. „Samen zingen doet iets met ons allen individueel en levert veel meer spanning op dan in je eentje repeteren. Ook is de muzikale beleving veel intenser, omdat de muziek veelkleuriger is dan wanneer je alleen bent. Je stimuleert elkaar om het beter te doen dan alleen.”

Optredens waarvoor langdurig is gerepeteerd gingen afgelopen jaar niet door. „Wij zouden meedoen met de bevrijdingsactiviteiten op 5 mei 2020. We waren daar een prachtig concert met muziek van Carl Jerkins voor aan het instuderen ‘the peacemakers’. Dat is uiteraard niet doorgegaan. In principe zouden we dit jaar op 5 mei dit concert alsnog kunnen geven, maar het is natuurlijk de vraag of we dan alweer samen kunnen zijn. Verder hebben we niets gepland staan.

De concerten in de Grote Kerk worden het meest gemist. „De sfeer is altijd geweldig op die historische plek. Maar ook de wekelijkse repetities en de nazit in het café missen we.”

Omdat er het afgelopen jaar zoveel niet kon en ook dit jaar er nog niets kan worden gepland lopen de verenigingen de kans dat leden niet meer terugkeren. „Tot nu toe is het aantal opzeggingen gelukkig zeer beperkt gebleven. We hopen uiteraard dat iedereen nog lid blijft en na de pandemie ook weer meezingt. We doen in ieder geval ons uiterste best om regelmatig contact met elkaar te houden.”

Lees ook hoe Excelsior het afgelopen jaar heeft beleefd  https://www.wijksnieuws.nl/lokaal/muziek/661607/drie-op-een-rij-samen-muziek-maken-kan-dat-nog-muziekvereniging-excelsior-doet-het-zo-  en Shantykoor Tussen Rijn en Lek https://www.wijksnieuws.nl/lokaal/muziek/661823/drie-op-een-rij-samen-zingen-kan-dat-nog-shantykoor-tussen-rijn-en-lek-doet-het-zo-

advertentie
advertentie