Samen muziek maken op afstand bij Excelsior
Samen muziek maken op afstand bij Excelsior muziekvereniging Excelsior

Drie op een Rij: samen muziek maken, kan dat nog? Muziekvereniging Excelsior doet het zo!

19 januari 2021 om 13:47 Muziek

Muziek maken of zingen, het is allemaal anders dan andere jaren. Hoe doen zij dat in coronatijd? In de rubriek Drie op een Rij vertellen muziekvereniging Excelsior, Shantykoor Tussen Rijn en Lek en Wijks Vocaal hoe zij het afgelopen jaar hebben beleefd. In deel 1: Excelsior

„Bij muziekvereniging Excelsior konden veel optredens en repetities niet doorgaan, maar er waren ook periodes waarin we wel samen konden repeteren,” zegt voorzitter Gerda van Helden. „De muzikanten konden in onze repetitieruimte goed afstand houden. Met tape op de grond is voor iedereen een vaste zitplaats gemarkeerd. In de pauze bleef iedereen zitten en de bar was dicht. De twirlers hebben veel buiten getraind.”

Coronaproof repeteren valt niet mee. „Door de verplichte afstand is het een uitdaging om de muziek harmonieus te laten klinken. We waren heel blij dat we op deze manier toch samen konden repeteren.” 

Muziek maken kan natuurlijk ook thuis, maar is moeilijk als je in een orkest speelt. Alleen repeteren is lastig omdat de muziek heel anders klinkt als je maar één instrument hoort. „Wanneer je alleen repeteert mis je natuurlijk ook het contact en gezelligheid met de andere leden. Het is een hele andere beleving.”

Veel concerten en optredens zijn dit jaar niet doorgegaan, ook voor Excelsior. „Wij treden veel op tijdens evenementen. Door corona gaan deze helaas nog niet door. We hopen deze binnenkort wel weer op de agenda te kunnen zetten. Wat alle leden erg aan het hart gaat, is dat ons jaarlijkse winterconcert, wat altijd op de laatste zaterdag van januari wordt gehouden, niet doorgaat. We zouden graag het concert alsnog willen geven en als dit niet met publiek kan, gaan we op zoek naar een andere manier. We kunnen het concert bijvoorbeeld via een video-opname laten zien in samenwerking met P&A Producties. Hier zijn we druk mee bezig.”

Wat vooral wordt gemist is de gezelligheid en het samen muziek maken. Van Helden: „Ook de gezellige sfeer tijdens optredens missen we ontzettend. We hopen iedereen, zodra het weer kan, te zien en weer samen onze hobby op te pakken.”

advertentie
advertentie