Rinie van Diepen helpt graag bij l'Accolade
Rinie van Diepen helpt graag bij l'Accolade l'Accolade

Rinie van Diepen is vrijwilliger bij l'Accolade; een vakantiepark voor mensen met een beperking en hun gezin

11 maart 2020 om 10:45 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Vorig jaar maakte Rinie van Diepen, samen met zijn vrouw Joke, voor het eerst kennis met het vakantiepark. Nadat hij stopte met zijn werk in de kindergezondheidszorg, werd hij benaderd door zijn voormalige werkgever met de vraag of hij er iets voor voelde om met een gehandicapt kind en de familie als vrijwilliger mee te gaan naar het vakantiepark l'Accolade op het eiland île d'Oléron in Frankrijk. Na een prettige kennismaking met het gezin besloot hij te gaan, niet wetende wat hem daar wachtte.

Ali van Vemde

Zodra Rinie vertelt over zijn ervaringen, begint hij te stralen. „Het is zo mooi wat ze daar doen. De gezinnen zijn er echt op vakantie. Vrijwilligers helpen op allerlei gebied mee om iedereen een fantastische vakantie te bezorgen. Er wordt geklust, gekookt en er zijn vrijwilligers die helpen een stukje zorg over te nemen, zodat de rest van het gezin ook een dagje weg kan, terwijl het kind in goed verzorgde handen op het park blijft."

HARD WERKEN „Ik dacht dat ik alleen voor dit gezin zou zorgen tijdens mijn verblijf, maar dat liep anders," vertelt Rinie. „Al snel was duidelijk dat iedereen doet wat er nodig is. Het was heel hard werken, maar het waren fantastische weken. Niet alleen de zorg, maar er was ook heel wat werk op het gebied van onderhoud. Het is mooi om te zien hoe iedereen samenwerkt. De een heeft ervaring in de zorg, de ander is timmerman, automonteur of belastingadviseur. De keukenploeg, bestaande uit professionele koks die hier hun hobby uitoefenden, de 'uitgekookte jongens', zorgde voor heerlijke maaltijden. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een glimlach van de kinderen." Na de twee weken die hij zou blijven werd hem gevraagd om nog een week te blijven en de verpleegzorg op zich te nemen.

EEN DROOM DIE UITKOMT Initiatiefneemster en bouwer Monique Schieman had al jaren de wens een vakantieplek te realiseren voor mensen met een lichamelijke beperking. Het is haar en haar man een doorn in het oog dat mensen met een beperking met hun familie niet of nauwelijks op vakantie kunnen. Als alle hulpmiddelen meegenomen moeten worden is het nogal een volksverhuizing. Het plan begint vorm te krijgen in 1998. Via giften en sponsoring kan het worden uitgevoerd. Er wordt gezocht naar een locatie en die wordt gevonden op de plek van een voormalige Colonie, die in Frankrijk werd gebruikt om stadskinderen op vakantie te laten gaan in de buitenlucht. Het park wordt volledig gerund en onderhouden door vrijwilligers. Er zijn acht bungalows voor zes tot acht personen, die rolstoeltoegankelijk zijn en voorzien van hoog/laag bedden en een invalide toilet/badkamer. Ook is er een aantal kleinere vissershutten, acobane's, voor een meer kampeergevoel. Deze gasten maken gebruik van het sanitaire blok. Bijna alle hulpmiddelen zij op het park aanwezig, zoals een tillift, douchestretcher, doorligmatras, bedhekken en alles wat er nodig is. Het park heeft een extra verwarmd zwembad waar met een douchestoel of stretcher ingereden kan worden. Rinie: „Iedere vrijwilliger helpt waar hij of zij kan, of dat nu is met klussen of met het geven van de nodige zorg." In maart wordt al begonnen met de voorbereiding voor het vakantieseizoen. Het terrein wordt opgeknapt, er wordt gebouwd, onderhoud verricht en schoongemaakt, zodat in de zomer de mensen hier weer terecht kunnen voor een heerlijke vakantie. Het onderhoud van de gebouwen is een belangrijk onderdeel, dus er wordt gezaagd, gemetseld, geschilderd, elektra aangelegd en ga zo maar door. Ook de tuin wordt onderhouden, de fietsen en het zwembad worden opgeknapt en de opritten verbeterd. Tijdens het hoogseizoen is er altijd een verpleegkundige die de nodige zorg verricht. Het animatieteam zorgt voor allerlei leuke activiteiten. De kinderen, ook de broertjes en zusjes, doen spelletjes, er wordt bijvoorbeeld een waterbaan gemaakt, ze gaan naar het strand en genieten in het zwembad.De vrijwilligers zorgen er ook voor dat de was wordt gedaan, verstelwerk wordt verricht en alles wat er maar bij komt kijken. Joke: „Ik ben handig met de naaimachine, dus daar heb ik me ook mee beziggehouden. Dit jaar hebben we een naaimachine kunnen regelen die meegaat naar l'Accolade."

VRIJWILLIGERS Ook dit jaar gaan Rinie en Joke twee weken naar l'Accolade, want vrijwilligers zijn heel hard nodig. „Iedereen werkt met hetzelfde doel. Het mooie is dat er gebruik wordt gemaakt van jong en oud die naast elkaar met hun specifieke opleiding en ervaring mensen met een beperking en hun familie een echt vakantiegevoel willen geven." Rinie roept verzorgenden/verpleegkundigen op om hier als vrijwilliger te komen als je wilt ervaren hoe het is om in de thuiszorg te werken. L'Accolade is een erkend leerbedrijf, zodat je hier ook een stage kunt doen. „Tijdens deze weken leer je alles over het werken in de thuiszorg en vooral ook om te improviseren. Er is volop tijd om te praten met mensen met een beperking en de familie. De een kan zelf communiceren, de ander doet dat via een spraakcomputer of via de ouders. Met de gezinnen stemmen we af wat we voor hen kunnen doen." Ook Joke kan vanuit haar achtergrond als verpleegkundige technische zorg verzorgenden en leerlingen begeleiden.

Het verblijf voor de vrijwilligers is gratis. Voor eten en drinken wordt gezorgd en er is een tegemoetkoming in de reiskosten. Rinie: „Maar je gaat natuurlijk niet alleen maar om te werken. Als je een dagje of dagdeel meer wilt zien van het mooie eiland of de omgeving van La Rochelle, wilt zwemmen in de zee, wandelen of fietsen, dan kan dat. Wil je meer informatie; kijk dan op de website www.l-accolade.nl

advertentie
advertentie