Het echtpaar De Jong met loco-burgemeester Wil Kosterman
Het echtpaar De Jong met loco-burgemeester Wil Kosterman Ali van Vemde

Echtpaar De Jong-Hoornweg 60 jaar getrouwd

22 december 2019 om 14:25 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze komen uit Rotterdam maar wonen inmiddels al 40 jaar in Wijk. Op 19 december vierde het echtpaar hun 60-jarig huwelijk. Het feest werd in het weekend daarvoor al gevierd in Leersum. Om hen met deze bijzondere dag te feliciteren kwam loco-burgemeester Wil Kosterman bij het paar langs.

Ali van Vemde

In het zwembad leerden ze elkaar op 17-jarige leeftijd kennen en al direct bracht hij haar thuis. Na een week kwam ze bij Ben thuis. De woorden van haar schoonvader: "Nu heb ik een schoondochter, die gaat er niet meer uit," weet ze nog goed. Een fijne binnenkomer en die bijzondere band met hem is altijd gebleven. Na vijf jaar verkering trouwden ze. Ben studeerde scheikunde en ging eerst enkele jaren in het onderwijs aan de slag. Daarna stapte hij over naar het bedrijfsleven. Dit betekende veel verhuizen, zo woonden ze in Dordrecht, Veenendaal, Castricum, Oud-Beijerland en Leiden. In Wijk bij Duurstede kwamen ze in 1980 wonen aan de Nieuwe Pyramide. In Wijk zijn ze gebleven en nu wonen ze al 20 jaar met veel plezier aan de Vesta. Terug naar Rotterdam willen ze inmiddels niet meer.

ACTIEF Het echtpaar kreeg drie kinderen, twee zoons en een dochter. De oudste zoon woont in Rotterdam, de andere twee wonen in Wijk en Cothen. Ze hebben vier kleinkinderen. Ben blinkt uit in techniek en is altijd zeer actief geweest in bestuursfuncties, onder andere bij de Stichting Wijkse Projecten, museum Flehite in Amersfoort en bij de tennisvereniging Cothen. Ook na zijn pensionering bleef hij erg actief. Zijn vrouw ging op 15-jarige leeftijd werken in de melkzaak van haar moeder. Ze volgde een opleiding bij Schoevers. Na hun trouwen stopte ze met werken. De opvoeding van de kinderen kwam vooral op haar neer, omdat hij veel in het buitenland werkte. Zo moest hij een dag na de geboorte van hun zoon al terug naar Amerika. Veel contact was er niet, er kon maar één keer per week vijf minuten worden gebeld. Naast de zorg voor de kinderen is ze ook zeer creatief. Bij de kinderen is het verdeeld, een zoon heeft het technisch inzicht van zijn vader, de anderen zijn creatief. In de kamer is een fraaie verzameling te zien van inmiddels 96 olifanten. "Toen we met ons 25-jarig huwelijk naar Indonesië gingen, ben ik begonnen met het verzamelen."

OUDER WORDEN Nu ze wat ouder worden en Ben wat minder mobiel, merken ze dat de sociale contacten wat minder worden. Erg tevreden zijn ze over de hulp van Buurtzorg. "Het zijn fantastische mensen." Ondanks de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt, blijven ze genieten van het leven.

advertentie
advertentie