Fabiola van Zutphen en Rachida Buzhu willen een minicamping voor minima
Fabiola van Zutphen en Rachida Buzhu willen een minicamping voor minima Ali van Vemde

Rachida en Fabiola willen minicamping voor mensen die niet op vakantie kunnen

Recreatie

WIJK BIJ DUURSTEDE Vakantie voor iedereen, dat is het idee van Rachida Buzhu en Fabiola van Zutphen. Kinderen praten op school over hun vakantie, maar niet ieder kind komt uit een gezin waar de middelen zijn om dit te kunnen bekostigen. Om die mensen ook een onbezorgde tijd in de zomervakantie te bezorgen, is het idee voor een tijdelijke minicamping ontstaan.

Ali van Vemde

Rachida zag op Facebook een filmpje van een soortgelijk project. Ze was direct enthousiast. "Zo iets moet toch ook in Wijk te realiseren zijn." Het idee is een kleine camping. "We willen mensen uit de omgeving vragen of zij een stukje grond beschikbaar willen stellen, liefst met een recreatie vergunning. Dan gaan we kijken of we door middel van donaties en/of bruikleen tenten en caravans kunnen krijgen. Dat moet toch mogelijk zijn!"

[EVEN UIT DE SLEUR] Er zijn nog veel mensen die niet de mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan, daarom zou dit fantastisch zijn. "We kunnen dan bijvoorbeeld gezamenlijk koken. Zo kunnen we ook laten zien dat het niet altijd duur hoeft te zijn om dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Met zo'n € 5,- kun je al een verantwoorde maaltijd aanbieden. En het is natuurlijk gezellig om dit samen te doen. Voor de kinderen, maar ook voor de ouders zijn tal van leuke activiteiten te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan knutselen, wandelen, fietsen, tennissen of een karaoke avond. Wijk bij Duurstede heeft zoveel faciliteiten waar we gebruik van zouden kunnen maken; zoals de sportvelden waar we een sportdag zouden kunnen organiseren of bijvoorbeeld paardrijden." Het hoeft niet veel te kosten om het met elkaar gezellig te hebben en even een onbezorgde tijd te hebben.

[OP ZOEK NAAR GEZINNEN] Om te kijken of er genoeg animo is voor dit project, willen Rachida en Fabiola op zoek naar gezinnen die het leuk zouden vinden om in (de buurt van) Wijk bij Duurstede op vakantie te kunnen. Voor mensen met een minimaal inkomen is deze mogelijkheid er vaak niet. Rachida: "En daar komt nog bij dat we mensen uit een sociaal isolement kunnen halen. Van de gezinnen die gebruik maken van de camping verwachten wij een kleine bijdrage in de vorm van geringe hulp op de camping, bijvoorbeeld bij het opzetten van de tenten, afwassen, opruimen, etc." Ze willen zo snel mogelijk starten, want er komt nog heel wat bij kijken voordat alles geregeld is. "Wij denken eraan zo'n vijf tot acht gezinnen onder te brengen. Daarvoor hebben een stuk grond met de vergunning van recreatiebedrijf met aanwezigheid van toiletten, douches en keuken nodig. Maar ook is er opslagruimte nodig voor de winter.

[VRIJWILLIGERS] Om de minicamping te realiseren zijn er veel vrijwilligers nodig. Rachida en Fabiola: "We hebben mensen nodig om te helpen bij het opbouwen en afbreken. Maar ook iemand die goed kan koken, een kapper, een ICT'er, EHBO'er en een man/vrouw om klusjes te doen. "Iedereen kan wel iets en zo kunnen we de gasten een leuke week bezorgen. Op de camping is iedereen gelijk, het gaat er om dat zij zorgeloos kunnen genieten." Rachida en Fabiola zien het al helemaal voor zich. "Het zou leuk zijn als het multiculturele camping gaat worden. Iedereen is welkom. De eerste insteek is gezinnen met kinderen, maar ook voor alleenstaanden moet het leuk zijn."

[NU OPSTARTEN] Omdat ze het liefst volgend jaar al willen starten moeten ze nu aan de slag. "Eerst willen we kijken of er interesse is. Dan gaan we in gesprek met de wethouder en de RSD. We willen mensen uit hun comfortzone halen en daarom hopen we ook dat ze zich aanmelden. Om dit goed te begeleiden hebben we mensen nodig die ons willen helpen. Als het lukt willen we er te zijner tijd een stichting van maken, zodat alles verantwoord kan worden. Ook hopen we op sponsors zodat we iets extra's kunnen aanbieden, zoals een dagje pretpark of een zwembad."

Het is jammer dat er in Wijk bij Duurstede voor kinderen zo weinig te doen is, vinden Rachida en Fabiola. "Er is geen wijkcentrum waar ze naar toe kunnen en ook een buurthuis is er niet. Voor andere doelgroepen, zoals ouderen, wordt veel georganiseerd, maar voor kinderen tot een jaar of twaalf is er niets. Dat vinden we een gemis voor Wijk. Het zou leuk zijn als kinderen van verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten in een buurthuis." Nu hopen ze dat de minicamping er komt om vooral kinderen een fijne vakantieweek in de zomer te geven.

Meer informatie over de minicamping? Neem dan contact op met WijkseCamping@gmail.com

advertentie