Marjorie en Lia vertellen over Confetti
Marjorie en Lia vertellen over Confetti Ali van Vemde

Vijf jaar Vrouwenkoor Confetti

19 oktober 2019 om 10:43 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het begon ooit als het gemengde koor ConCura. Maar de mannen verdwenen en de vrouwen besloten vijf jaar geleden door te gaan onder de naam Vrouwenkoor Confetti. "Ons koor telt 21 leden en daar kunnen nog wel wat vrouwen bij, vooral sopranen!" vertellen voorzitter Marjorie en koorlid Lia, die zitting heeft in de muziekcommissie.

Ali van Vemde

Om het vijfjarig jubileum te vieren wordt op zaterdagmiddag 2 november in het E&E een concert gegeven voor bewoners van het E&E, Engkstede, groepswonen de Ruisdaelhof en andere belangstellenden. Het concert begint om 14.30 uur. De inloop is vanaf 14.00 uur. De Wijkse troubadour Boudewijn Hansen zal tijdens het concert voor Wijkenaren bekende liederen zingen. Voor het koor verzorgde hij al eens een workshop en ook hebben een paar dames van het koor meegewerkt aan opnames voor zijn cd. Vaste pianist Thijmen Vonk laat bekende en minder bekende pianosolo's horen. Het concert zal tot 16.00 uur duren. Confetti is blij met de fijne samenwerking met de activiteitenbegeleidster van het E&E en de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem. Zij verzorgen de hapjes en drankjes.Zonder hen was de organisatie niet mogelijk.

WORKSHOP "Omdat wij zingen zo leuk vinden en iets extra's willen doen voor ons vijfjarig jubileum, hebben we op woensdag 13 november een openbare workshop," vertelt Marjorie. "Het thema is: Iedereen kan zingen! Laat je gewoon maar horen! Van 19.30 tot 21.30 uur is iedereen die wil zingen welkom in het E&E. Je hoeft je niet aan te melden. Gediplomeerd zangdocent en zangeres Jolieke Sorber geeft de workshop.

ZINGEN IS LEUK Lia is sinds vier jaar lid van Confetti. Ze heeft een tijdje gezongen bij een koor in Cothen. "Zingen heb ik altijd leuk gevonden, maar het kwam er toen een tijdje niet van. Nu weet ik weer hoe blij je er van wordt." Marjorie zingt sinds twee jaar bij het koor en was al snel voorzitter. Ook haar moeder en zus zingen bij Confetti. Daarvoor heeft ze zeven jaar gezongen bij een vrouwenkoor in Heemskerk, haar toenmalige woonplaats. "Ik krijg energie van zingen."

OP HOGER NIVEAU Confetti heeft een gevarieerd repertoire met voornamelijk Nederlandse en Engelse liedjes. In januari nam René de Groot het dirigentenstokje over van Caroline Vermeulen. "René is dirigent van meerdere koren, waaronder een shantykoor, barbershopkoor en à capella koor. Hij kan muziekpartijen aanpassen en stukken bewerken zodat het voor ons koor geschikt is. Zijn kracht is dat hij goed luistert naar het koor en weet wat we kunnen. Hij laat ons veel oefeningen doen en brengt ons echt naar een hoger niveau. Ook als je verkouden bent en niet kan zingen, vraagt hij je te komen en eens vanaf de andere kant te luisteren naar het koor" Blij zijn ze bij het koor ook met pianist Thijmen Vonk. Tijdens optredens verzorgt hij vaak solo's en weet het publiek al snel enthousiast te krijgen.

REPETITIES De repetities zijn één maal per twee weken op woensdagavond voor alle stemgroepen. In de zomer wordt er twee maanden niet gezongen. Maar ook daarnaast wordt nog veel geoefend. Zo oefent de altgroep in de week dat er geen repetitie is bij iemand thuis. De dames krijgen huiswerk mee, zodat ze ook thuis kunnen oefenen. Dat scheelt repetitietijd want ze willen wel vooruit en het koor op een hoger niveau brengen. Zo'n drie keer per jaar verzorgt het koor een optreden in zorgcentra. De kleding die ze bij de optredens dragen is zwart met een gekleurde sjaal. "Het is altijd gezellig en meezingen mag." En dan is er het jaarlijkse concert dat meestal goed wordt bezocht. Dat is nog niet zo gek want de leden genieten allemaal van het zingen en brengen dat over op het publiek. Lia en Marjorie: "We hebben er plezier in en worden er vrolijk van. Als we na de repetities naar buiten gaan zingen we vaak nog door. Het is een gezellige groep vrouwen. We genieten als we om de piano staan, de alten tegenover de sopranen, en samen zingen. In de pauze kletsen we gezellig bij, maar daarna wordt weer serieus gezongen. Vaak mogen we aan het eind van de avond zelf kiezen wat we willen zingen. Dan gaan we met een goed gevoel zingend de deur uit." Daarnaast is er ook tijd om gezamenlijk gezellige dingen te doen, zoals een avond voor de Kerst en een borrel voor de vakantieperiode.

Informatie over het koor: vrouwenkoorconfetti.nl of Facebook Vrouwenkoor Confetti Wijk bij Duurstede. Lid worden van het koor kan natuurlijk ook, je kunt twee keer meezingen voordat je besluit lid te worden. De dirigent luistert dan naar je stem om te bepalen bij welke stemgroep je het best past.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie