Taalhuis
Taalhuis MARC BLOMMAERT

Taal maakt sterker

Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Zo'n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Het TaalHuis Wijk bij Duurstede vindt dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer.

[DE WEEK VAN DE ALFABETISERING] Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, is het lastiger om gezond te leven, heb je minder grip op je geldzaken en lopen je kinderen risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden. Taal maakt mensen en onze maatschappij sterker. Om zoveel mogelijk mensen in actie te laten komen voor een geletterde samenleving organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 9 tot en met 15 september de Week van de Alfabetisering. We doorbreken het taboe op laaggeletterdheid en geven we ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen. We stimuleren zoveel mogelijk mensen om de stap naar eigen geletterdheid te zetten, en vragen anderen hen hierbij te helpen. Meer mensen moeten de kans krijgen om ook op latere leeftijd (beter) te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.

[WIST JE DAT?] Sinds de start van het TaalHuis in maart 2015 er meer dan 300 mensen geholpen zijn door meer dan 300 vrijwilligers? De mensen met een taalvraag komen uit meer dan 42 verschillende landen: Afghanistan, Iran, Irak, China, Mexico, Somalië, Nederland, Eritrea, Algerije, Thailand, Vietnam, Italië, Marokko, Turkije, Koerdistan, Burundi, Albanië, Colombia, Portugal, Spanje, Kazachstan, Filippijnen, Egypte, Sri Lanka, Liberia, Georgië, Azerbeidzjan, Cuba, Armenië, Roemenië, Servië, Bosnië, Zuid-Afrika, Syrië, Hongarije, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Argentinië, Polen, Nieuw Zeeland, Ethiopië.

Meer weten over het TaalHuis? Neem contact op via taalhuis@stichting-binding.nl of bel naar 0343-473075.

advertentie