Afbeelding
André-Jan Douwes

Kerken eendrachtig voor vrede, eenheid en Wijk bij Duurstede

23 januari 2023 om 10:43 Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE Verrassende ontmoetingen en waardevolle gesprekken waren er tussen vertegenwoordigers van de kerken in Wijk bij Duurstede in de Week van Gebed voor de Eenheid. 

De setting was op de maandagavond dan ook zeer uitnodigend: een driegangendiner in de parochiezaal van de katholieke kerk, waarbij je na elke gang met andere mensen van niet je eigen kerk aan tafel zit. Daarbij enkele korte momenten van gebed.

Dat de manieren van bidden onder christenen heel divers zijn, dat bleek vooral op de woensdagavond in het gebouw van het Revius Lyceum. Baptistengemeente De Haven liet er de andere kerken kennismaken met haar maandelijkse Bidstond XL, waar ze in september mee begonnen om een betere ‘cultuur van gebed’ te ontwikkelen. In die Bidstond XL was nu een inbreng vanuit alle kerken, onder meer door de predikanten van de Grote Kerk, ds. Marien Middelkoop en ds. Jan Offringa.

Er werd gebeden voor de Wijkse bevolking, de eenheid onder christenen en de vrede in de wereld. Elk van deze drie thema’s begon door samen zingend te bidden - onder leiding van een muziekgroep -, waarna iedere aanwezige een eigen gebed kon uitspreken. Er klonken vooral vrije gebeden, zoals in de ene traditie meest gangbaar is, maar ook inhoudelijk sterke bestaande gebedsteksten, waar anderen zich meer bij thuis voelen.

Baptistenvoorganger Bart van Nes nodigde aan het einde iedereen uit een grote kring te vormen, waarna hij een dankwoord en een zegen uitsprak. Hij sprak ook de wens uit om dit jaar weer met Pinksteren ’s middags op de Markt een gezamenlijke openluchtviering te houden voor heel Wijk bij Duurstede, zoals ook voor corona gebeurde. Daar wordt aan gewerkt!

De maaltijd en de gebedsavond werden voorbereid door een gezamenlijke werkgroep van Baptistengemeente De Haven, Hervormde Gemeente, Protestantse Gemeente en Katholieke geloofsgemeenschap Johannes de Doper. Meer info: bij Kees Slijkerman, mail: b29@stucom.nl, tel.: 0343-576 946.

Veelkleurig voorgerecht
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie