De Wijkse uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023
De Wijkse uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023 NOS

Wijk bij Duurstede kiest voor PVV van Geert Wilders

23 november 2023 om 12:17 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE In de gemeente Wijk bij Duurstede is de aanhang voor Geert Wilders groot. Met een percentage van 24,7 haalt de PVV ook in Wijk bij Duurstede de meeste stemmen op. Dat bleek vannacht rond 2 uur toen de Wijkse uitslagen bekend werden. De peilingen wezen al op een nek aan nek race, maar dat Wilders zo aan kop zou gaan verraste ook de peilers.

door Kuun Jenniskens

Bij de Tweede Kamer verkiezingen van maart 2021 haalde de PVV in Wijk bij Duurstede nog 10,9 procent van de stemmen en daarmee werd de PVV toen de derde partij, na de VVD en D66.

De VVD heeft haar koppositie van 1,5 jaar geleden moeten inruilen voor de PVV. Gisteren stemde 18,6 procent van de Wijkse kiezer op de VVD - een verlies van 8,2 procent. De VVD eindigt daarmee op de tweede plek. De combinatie Groen Links / PvdA volgt als derde met 13,6 procent. Pieter Omzigt haalt met zijn NSC 13,3 procent van de stemmen en haalde daarmee de Top4 in Wijk bij Duurstede. 

WAAR KOMEN DEZE STEMMEN VANDAAN

Waar komen deze stemmen op de PVV van Wilders vandaan? Naast de 10,9 procent die in 2021 ook al op Wilders stemde, lijken in Wijk bij Duurstede stemmen van de VVD naar de PVV te zijn gegaan. En van Forum voor Democratie die van 5,1 naar 1,8 procent zakte. Mogelijk haalde Wilders ook een deel van D66 stemmen op.

Onderzoeksbureau Ipsos bracht voor de landelijke verkiezingen in beeld waar de PVV stem vandaan komt. Dat ziet u in de diagram hierboven. In Wijk bij Duurstede lijkt dat via dezelfde route te zijn verlopen: via de VVD, FvD, CDA, D66 en SP. Ook de jonge kiezer die voor het eerst gaat stemmen voelt zich tot PVV aangetrokken, aldus duiders bij de NOS.

GROTERE OPKOMST: 84,3 PROCENT

De opkomst is op 22 november groter dan in maart 2021. In Wijk bij Duurstede zijn 18.910 mensen opgeroepen om naar de stembus te gaan. Gister is 84,3 procent van de kiezers opgekomen in de Wijk bij Duurstede, dat zijn meer mensen dan bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen (83,1 procent). Meer mensen hebben de urgentie gevoeld hun stem uit te brengen.

BUURGEMEENTEN 

Wijk bij Duurstede vormt met haar PVV aanhang een uitzondering in de Utrechtse regio. In de buurgemeenten Bunnik en Utrechtse Heuvelrug werd de combinatie Groen Links / PvdA het grootst. In Houten is dat de VVD, gevolgd door GroenLinks / PvdA. 

Hieronder het aantal getelde stemmen (dit zijn voorlopige cijfers): 

PVV kreeg in Wijk bij Duurstede 3926 stemmen

De VVD 2949 stemmen.

GroenLinks / PvdA kreeg 2160 stemmen.

NSC was goed voor 2113 stemmen.

Update  23 november 13:15 uur: de cijfers van Houten zijn aangepast na het tellen van 100 procent van de stemmen. De cijfers van vannacht betroffen slechts 18 van de 22 stembureaus - vannacht leek PvdA/GroenLinks aan kop te gaan. Zojuist is bekend gemaakt dat VVD de grootste is geworden in Houten.

Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie