Afbeelding
Kuun Jenniskens

Uitleg indieners motie van wantrouwen Wijk bij Duurstede

23 mei 2023 om 11:02 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Zoals bekend heeft een meerderheid van de raad - bestaande uit de fracties van BB, PCG, D66, Oprecht en VVD - vrijdagavond 12 mei aan fractievoorzitter Marc Gnodde van SW meegedeeld geen vertrouwen meer te hebben in wethouder Kosterman. Wethouder Kosterman diende op 16 mei haar ontslag in bij burgemeester Iris Meerts.  

De vijf partijen formuleren in een persbericht wat de reden is voor de vertrouwensbreuk is het dossier Markt 24. ,,Wij constateren dat de wethouder onvoldoende grip heeft op de zaak en daardoor niet in staat is een goede oplossing te vinden voor de grote problemen die rond de verbouwing en renovatie van het oude stadhuis zijn ontstaan. Bovendien ondervinden wij dat de wethouder niet in staat was ons van volledige informatie te voorzien. Daardoor is naar mening van de fracties van BB, PCG, D66, Oprecht en VVD de raad uit positie gebracht om zijn controlerende taak te vervullen.”

Daarbij speelt de onduidelijkheid rondom geheimhouding een rol, zo zeggen de partijen in het persbericht: ,,De verbouwing van de Markt 24 kent gedurende de jaren de nodige tegenvallers met grote financiële gevolgen. Om een goed besluit te kunnen nemen, is het voor de gemeenteraad belangrijk dat alle informatie rond de tegenvallers op tafel ligt. In dit dossier liet de wethouder onduidelijkheid rond geheimhouding ontstaan. Andere informatie die door de raad was gevraagd kon de wethouder onvoldoende toelichten. Uit stukken die toegezonden zijn, bleek tevens dat de gemeente een actieve rol had gespeeld bij het achterhalen van een mogelijke schadeclaim van het Museum. De gemeente deed actief uitvraag naar de hoogte van een mogelijke claim, mocht het Museum niet gehuisvest worden in Markt 24. Daarmee ging de gemeente voorbij aan de plicht om de financiële risico’s te beperken. Dit was voor een meerderheid van de gemeenteraad de aanleiding het vertrouwen definitief op te zeggen.”

De partijen die zich achter de motie van wantrouwen scharen, begrijpen dat een motie van wantrouwen geen lichtzinnig middel is en grote impact heeft op een wethouder.  ,,Toch zagen wij het als een noodzakelijke stap om te voorkomen dat een te ambitieus project verder uit de hand loopt met alle financiële gevolgen van dien voor de gemeente Wijk bij Duurstede.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie