Voor Wil Kosterman als Wijkse een toepasselijke foto; met de haven, binnenstad, de molen en het Vikingschip (archief juni 2021, bij de inzegening van het schip)
Voor Wil Kosterman als Wijkse een toepasselijke foto; met de haven, binnenstad, de molen en het Vikingschip (archief juni 2021, bij de inzegening van het schip) Ali van Vemde

Ontslag is bittere pil voor Wil Kosterman; gevoel dat ik boel in de steek laat

16 mei 2023 om 17:50 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Een paar minuten nadat Wil Kosterman vandaag haar ontslag indiende zei de wethouder tegenover Wijks Nieuws: ,,Ik heb net mijn ontslagbrief ingediend. Ik had deze wethoudersperiode graag afgemaakt.” In dit artikel vertelt Wil Kosterman heet van de naald wat er is gebeurd en hoe ze dat heeft ervaren. Met daarbij ook een reactie van de VVD.

door Kuun Jenniskens

Naar aanleiding van de motie van wantrouwen van BB, D66, PCG, OpRecht en VVD zegt een aangeslagen Wil Kosterman: ,,Ik voel me gedwongen, met een motie van wantrouwen wordt gezegd ‘u kunt gaan’. Als daar een meerderheid voor is dan ga ik dat gevecht niet aan. Daarom tel ik mijn knopen en stap ik op. Ik doe dat met pijn in mijn hart.”

Als echte Wijkse kreeg Kosterman veel vertrouwen: ,,Mensen vinden dat leuk, zijn trots op me. Omdat ik zoveel vertrouwen kreeg ben ik ook een derde termijn als wethouder aangegaan. Ik voelde me gesterkt door het grote aantal stemmen bij de verkiezingen. Dit doet dus ontzettend zeer, ook richting de mensen die op me hebben gestemd. Ik heb het gevoel dat ik de boel in de steek laat.”

Woensdag was er een extra raadsvergadering ingepland waarbij de indieners van de motie van wantrouwen zouden uitleggen waarom het vertrouwen is opgezegd: ,,Omdat ik de uitkomst al wist van deze avond - dat ik zou moeten vertrekken - heb ik dit niet afgewacht. Ik ga niet naar mijn eigen uitvaart kijken. Met deze stemverhouding valt er niets te halen.”

LIJMPOGING MISLUKT

Het CDA heeft pogingen gedaan om de boel te lijmen, maar dat lukte niet. Er was maar één optie en die luidde dat Kosterman moest vertrekken. 

Kosterman noemt het doodzonde: ,,Het is een schandaal, met zo’n inhoudsloze motie.” Kosterman had het ook niet verwacht: ,,Ik realiseer me goed dat de kosten voor Markt 24 zeer ongemakkelijk zijn, en dat raadsleden boos zijn en het lastige materie vinden. Dat begrijp ik. Maar we waren hier nog wel over in gesprek.”

Het is een schandaal, met zo’n inhoudsloze motie

Over de erbarmelijke staat van het pand: ,,Hoezo valt mij dit te verwijten? Ik heb een rapportage die stelt dat er in 1860 al muren zijn weggehaald waarmee het pand is ‘verkloot’. Dat ik nu de schuld krijg, daarvan ben ik echt van mijn sokken geblazen.”

ULTIMATUM GEKREGEN VAN VVD

Hoe is het gelopen? Vrijdag heeft de VVD SamenWerkt gebeld dat er een motie van wantrouwen aankomt. ,,Hier zat een ultimatum bij”, zegt Kosterman. ,,Ik had tot maandag 10 uur de tijd om zelf ontslag te nemen, zo niet, dan zou ik ontslagen worden. Toen ik dat niet deed, kwam de motie van wantrouwen op tafel. Vandaag werd de druk opgevoerd, vandaar mijn besluit om duidelijkheid te bieden.”

Het ontslag gaat per direct in. Kosterman: ,,Ik ben met veel dingen bezig, dat maakt het ook lastig voor ambtenaren, want alles gaat nu ‘on hold’.”

Steven Verhaar (VVD) bevestigt de gang van zaken: ,,SamenWerkt is inderdaad vrijdag door de VVD - als één na grootste partij in het raadsbrede akkoord - namens D66, BB, PCG en Oprecht op de hoogte gesteld. En er lag een ultimatum voor maandagochtend 10 uur. Zo had Kosterman het weekend de tijd om na te denken, daarmee hebben we haar op een elegante manier de kans geboden om het podium te verlaten. Kosterman voelt zich onbeschoft behandeld, maar ze heeft tijd gehad om te reageren. Inmiddels wordt de VVD weggezet als partij die niet is te vertrouwen. Wij hebben naar eer en geweten gehandeld, en we begrijpen dat het voor Wil Kosterman als persoon een hard gelag is. Ze heeft goede dingen gedaan voor de samenleving, en was toegankelijk voor inwoners. Het was zeker niet alleen kommer en kwel.”

MOTIE ZONDER DUIDING

Wijks Nieuws legt de VVD voor dat Kosterman zich vooral geschoffeerd voelt dat er geen toelichting is gegeven, dat er geen duiding is. ,,Na afgelopen dinsdag (themabijeenkomst Markt 24, red.) was het vertrouwen gedaald naar een minimum, wat reden is geweest om de koppen bij elkaar te steken. Vrijdagavond hebben we besloten dat dit zo niet langer kan blijven voortbestaan. De fractie van SamenWerkt hebben we duidelijk aangegeven wat er aan de hand is, dus dat kan geen verrassing zijn. Er was geen vertrouwen meer dat het nog goed zou komen.”

Op de vraag waarom deze wethouder precies moest vertrekken, zegt Verhaar: ,,Omdat ze geen grip meer had op het dossier Markt 24, dat ze keer op keer de plank heeft misgeslagen met aannames en contracten. Zo was het niet professioneel om aan het museum te vragen hoe hoog een claim zou uitpakken - zo’n bedrag schat je in.”

VVD ZOU STRAKKER HEBBEN AANGEPAKT

Wijks Nieuws wil van de VVD weten hoe het de renovatie van Markt 24 zou hebben aangepakt? Verhaar: ,,Ik zou een 100 procent opname hebben gedaan.” Als dat niet lukt omdat er een vergunning nodig is voor je mag breken - en er eerst een marmeren vloer moet worden verwijderd, en meerdere vloerlagen - hoe stelt hij zich dat voor? Volgens de VVD’er moet een aannemer die gespecialiseerd is in restauratie hierop kunnen vooruitkijken. ,,Aan de contractkant zou ik het strakker hebben aangepakt, en harder hebben onderhandeld. Ook de stroppenpot moest goed zijn gevuld, vonden wij - dus ik denk dat we aan alle kanten hebben gewaarschuwd.”

NIEUWE WETHOUDER?

Hoe het nu verder gaat met het vinden van een nieuwe wethouder is nog niet bekend. De meest logische optie zou zijn dat SamenWerkt als grootste partij een nieuwe wethouder naar voren schuift. Omdat er sprake is van een raadsakkoord zou theoretisch gezien elke fractie iemand kunnen voorstellen. 

Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie