Afbeelding
André van Zwieten
TERUG- EN VOORUITBLIKKEN MET....

Wethouder Wil Kosterman

28 december 2022 om 10:10 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE In deze rubriek Terug- en vooruitblikken met... kijken we zo rond de jaarwisseling met de acht fractievoorzitters, de vier wethouders en de burgemeester terug op 2022. Op 31 mei werd door zeven partijen een raadsbreed akkoord ondertekend, de achtste partij Burgerbelangen tekende (nog) niet. Wat zien Wijkse politici en bestuurders als het meest indrukwekkende moment van 2022? Hoe kijkt Wil Kosterman (SamenWerkt) naar 2023; heeft zij goede voornemens, of zichzelf misschien bepaalde doelen gesteld?

door Kuun Jenniskens

Voor Wil Kosterman is het niet moeilijk om een indrukwekkend moment aan te wijzen: ,,Dat was toen wij als SamenWerkt zo glansrijk de verkiezingen wonnen, daar was ik wel helemaal van ontdaan. We haalden het hoogste aantal stemmen op een partij ooit, maar ook hoogste aantal ooit op een lijsttrekker. Persoonlijk had ik bijna 1600 stemmen en dat is extreem veel. Zoveel vertrouwen van de kiezer gekregen - dat was echt wel mijn politieke hoogtepunt van het jaar.”

En vooruitkijkend op 2023, zijn er dan misschien dingen die je anders wil gaan doen? ,,Met een raadsakkoord bedienen we de democratie beter omdat we niet meer in het harnas zitten van coalitieafspraken, en de raad met wisselende meerderheden kan stemmen. Dat vind ik erg leuk, en lijkt me ook voor de partijen leuker. Het moet wel nog meer handen en voeten krijgen.”

Het onderwerp participatie - de belangrijkste doelstelling van de raadsagenda - blijft voor kopbrekens zorgen. Wil Kosterman: ,,Het is vreselijk moeilijk, we hebben er allemaal de mond over vol, maar hoe je dat nou echt goed? Als iemand zijn zin niet krijgt, hebben we als gemeente dan niet goed geparticipeerd of geluisterd? En hoe krijg je iedereen aan het woord - dus niet alleen de voor-en tegenstanders, maar ook de mensen die twijfelen? Bij een relatief overzichtelijk thema zoals de herinrichting van de Markt is de participatie goed gegaan, maar sommige onderwerpen vragen om veel kennis om het vraagstuk met al zijn gevolgen te kunnen overzien. Ik ben natuurlijk voorstander, maar ik vraag me eerlijk gezegd ook wel eens af of goede participatie een utopie is. Ik hoop dat we komend jaar samen een weg vinden die werkt.”

De in Wijk geboren en getogen Wil Kosterman zit 20 jaar in de politiek; in 2002 begon ze als raadslid en sinds 2014 is ze wethouder - dit is haar derde termijn in het college. Hiervoor was Kosterman directeur van een welzijnsinstelling in de Betuwe, en weer daarvoor was ze bedrijfsleider in een theater en filmhuis in Amersfoort. In haar vrije tijd bezoekt ze graag het theater en ook wandelen is bij haar favoriet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie