Actiebord met rechts de locatie waar de woningbouw en de gemeente eerst flexwoningen wilden bouwen
Actiebord met rechts de locatie waar de woningbouw en de gemeente eerst flexwoningen wilden bouwen Actiegroep Groenewoudseweg

Flexwoningen op Groenewoudseweg Cothen gaan niet door

17 februari 2023 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Er komen toch geen flexwoningen aan de Groenewoudseweg 8 in Cohten - het college keert op haar schreden terug. Dit besluit is genomen in samenspraak met de eigenaar van het perceel, met woningcorporatie Woonin (voorheen Viveste) en particulier initiatiefnemer Muis. Het college heeft nu de gemeentewerf op het oog als alternatieve locatie voor de realisatie van deze woningen.

Voor bewoners van de Groenewoudseweg - die gezamenlijk in actie kwamen tegen flexwoningen in hun straat - is dit goed nieuws. Betrokken partijen betreuren het afvallen van de Cothense locatie als flexplek omdat er een grote behoefte is aan woningen die op korte termijn beschikbaar komen. Flexwoningen kunnen worden ingezet voor de huisvesting van onder andere statushouders, Oekraïense vluchtelingen en spoedzoekers, waardoor elders wat meer ruimte op de woonmarkt ontstaat.

REGIODEAL FLEXWONEN Voor de bouw van flexwoningen doet de gemeente mee aan de Regiodeal Flexwonen, waardoor er subsidie van het Rijk is verkregen. Voorwaarden bij deze subsidie is dat woningcorporaties betrokken zijn bij de plannen voor flexwoningen. Aangezien Woonin grondeigenaar is van het perceel aan de Groenewoudseweg, leek het een logische keuze voor flexwoningen. Voor het verkrijgen van de subsidie is daarnaast ook snelle realisatie een vereiste. Hans Buijtelaar, wethouder Wonen: ,,Helaas is gebleken dat deze voorwaarde de plannen aan de Groenewoudseweg bemoeilijkt. Gelukkig onderzoekt Woonin nu een alternatieve invulling voor deze locatie in Cothen. Daar ben ik blij mee want ook bij andere doelgroepen is de woonvraag onverminderd groot.”

GEMEENTEWERF De plek die de gemeente nu op het oog heeft is de gemeentewerf aan de Middelweg Oost in Wijk bij Duurstede. De grond is van de gemeente en wordt na de beoogde verplaatsing van de milieustraat waarschijnlijk een bouwlocatie. In afwachting van de permanente nieuwbouw kan op een gedeelte van het terrein nu al ruimte voor flexwoningen worden vrijgemaakt.

Om erachter te komen of de gemeentewerf inderdaad voor flexwoningen geschikt is, starten er binnenkort onderzoeken naar de technische en financiële haalbaarheid.

WAT ZIJN FLEXWONINGEN? Bij flexwoningen denken veel mensen aan containers of zielloze noodvoorzieningen. Maar die tijd is al lang voorbij. Het zijn kleine complete woningen met een duurzame uitstraling en een lange levensduur. Een voorbijganger ziet niet meteen of er woningen of flexwoningen staan. Omdat ze te verplaatsen zijn, hebben de woningen een tijdelijk karakter. Het is de bedoeling dat flexwoningen 10 tot 15 jaar blijven staan. Dus de gemeente heeft nu twee plekken voor ogen, want de Trekweg 1 (manege kleine Roskam) is ook nog in beeld. Samen goed voor 70 woningen. 

Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie