
Flexwonen op de Groenewoudseweg: statushouders, Oekraïners, spoedzoekers en jongeren
13 december 2022 om 16:16 WonenBewoners en omwonenden van de Groenewoudseweg hebben een kar met spandoek geplaatst. We kregen onlangs een brief van Viveste en de gemeente, dat ze op nummer 8 maar liefst 32 flexwoningen willen plaatsen, voor de duur van 15 jaar. Snel daarna kwam in de media hoe blij ondernemer Muis was met deze locatie voor zijn Tiny Houses.
De toekomstige bewoners worden voor 1/3 opvang voor vluchtelingen (statushouders), 1/3 Oekraïners, en 1/3 spoedzoekers en Wijkse starters. De locatie is jaren geleden aangekocht door Viveste. Alle bewoners weten dat hier uiteindelijk iets gebouwd zou worden. Maar dit ‘flexproject’ voelt voor ons als het dumpen van kwetsbare groepen en het startershofjes-project van de familie Muis. Iedereen is straks de dupe.
Kleine kans op goede start Heeft deze mix van kwetsbare groepen een kans om zich goed met elkaar te ontplooien op deze afgelegen locatie? De locatie op de Groenewoudseweg ligt op maar liefst 20 minuten lopen van de dichtstbijzijnde bushalte. Sociale voorzieningen zijn er niet in de buurt. Het rijk geeft voor dit soort projecten juist de voorkeur voor kleinschaligheid in binnenstedelijke gebieden. Waarom dan toch zoveel mensen op deze locatie?
Alternatieven We weten hoe belangrijk het voor genoemde doelgroepen is, dat men in een veilige omgeving kan verblijven. Verderop de Groenewoudseweg is nu al opvang van 16 Oekraïners en daar kunnen er zelfs meer worden opgevangen, maar hier is geen toestemming voor! Of creëer op nummer 8 betaalbare duurzame woningen voor ouderen, zodat er meer eengezinswoningen vrijkomen.
Overlast en veiligheid Daarnaast zijn er zorgen over overlast. De flexwoningen liggen tussen twee begraafplaatsen in waar respect en rust belangrijk is. Het zijn Tiny houses, dus zal er veel buiten geleefd worden. Er fietsen dagelijks honderden Cothense en Wijkse scholieren, recreanten en forenzen over de groenewoudseweg. Ook s avonds en s nachts. Over wie er verantwoordelijk is voor het toezicht is geen duidelijkheid.
Overhaast en ondoordacht? Tijdens de inloopavonden van vorige week bleken er geen antwoorden te zijn op al deze zorgen. Volgens ons zou de gemeente en Viveste, door het betrekken van hun inwoners bij op handen zijnde plannen, toch meer in staat moeten zijn iets duurzaam te creëren voor direct woningzoekenden, dan in te stemmen met een plan dat slechts om één reden doorgang kan vinden, namelijk het argument van de tijdelijkheid van 15 jaar.
Actiegroep Groenewoudseweg Cothen
De gemeente heeft Wijks Nieuws laten weten dat er contact is met deze bewoners en dat op 9 december een uitnodiging is verstuurd om snel met wethouder Buijtelaar in gesprek te gaan. Dat kan nog voor de Kerstdagen middels 1 of meerdere ‘keukentafelgesprekken’.