Afbeelding
Ali van Vemde

Verdeeldheid inwoners Wijk bij Duurstede over eventueel vuurwerkverbod bij jaarwisseling

24 augustus 2022 om 19:36 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente Wijk bij Duurstede zette begin dit jaar een vragenlijst uit onder haar inwoners. De vragen gingen over hoe de jaarwisseling anders gevierd kan worden. Willen de inwoners wel of geen vuurwerkverbod? En hoe denken ze over andere manieren om de jaarwisseling te vieren? De gemeenteraad was benieuwd naar de mening van de inwoners hierover en gaf de opdracht tot de vragenlijst. Ruim 2.000 inwoners vulden de vragenlijst in. De resultaten ervan geven de verdeeldheid onder de inwoners aan.


Uit het onderzoek blijkt dat de meningen zijn verdeeld over het zelf afsteken van vuurwerk. Ruim een derde (37%) vindt zelf vuurwerk afsteken een belangrijke Nederlandse traditie. Maar: een bijna vergelijkbare groep (30%) vindt zelf vuurwerk afsteken niet meer van deze tijd.
Ook over het instellen van een plaatselijk vuurwerkverbod lopen de meningen sterk uiteen. 45% vindt dit een heel goed idee, terwijl 37% het een heel slecht idee vindt. Jongeren staan over het algemeen negatiever tegenover een vuurwerkverbod dan ouderen. Het belangrijkste voordeel van een vuurwerkverbod vinden inwoners minder geluidsoverlast. Het meest genoemde nadeel is dat inwoners denken dat een plaatselijk vuurwerkverbod niet te handhaven is.



VUURWERKSHOW  Als in de toekomst een vuurwerkverbod zou gelden, dan vinden inwoners een alternatief voor vuurwerk erg belangrijk. Slechts 10% zegt hier geen behoefte aan te hebben. Bij de organisatie van een alternatieve jaarwisseling moet vuurwerk hierin wel een centrale rol blijven spelen. Dit vindt de meerderheid van de respondenten (54%). Zij noemen daarom een georganiseerde vuurwerkshow als beste optie.

RAADSVERGADERING Burgemeester Iris Meerts is benieuwd naar de mening van de raad over de uitkomsten van de enquête: ,,Ruim 2.000 inwoners werkten mee aan dit onderzoek. Dat is een hoge respons! Het vieren van de jaarwisseling raakt dus velen. Het is duidelijk dat de leeftijd iets uitmaakt bij de wensen. De gemeenteraad bespreekt de resultaten van het onderzoek tijdens de raadsvergadering van 27 september. Ik ben benieuwd wat ze ervan gaan vinden en waar dit toe leidt.”

Wie meer informatie over dit onderzoek kan terecht op www.wijkbijduurstede.nl en kijk bij Nieuws. Wie de bijeenkomst van de gemeenteraad van 27 september wil volgen, is welkom in de raadzaal. Ook kan men de raadvergadering digitaal volgen.

advertentie
advertentie