De woningbouwlocatie Zuidwijk langs het AR- kanaal, op de achtergrond de Marienhoeve
De woningbouwlocatie Zuidwijk langs het AR- kanaal, op de achtergrond de Marienhoeve Kuun Jenniskens

Vooral snel bouwen in De Geer III

15 april 2021 om 15:45 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE In Wijk bij Duurstede staan merendeels eengezinswoningen. Dus komt er een inhaalslag met hoogbouw. De gemeente heeft vanuit het verleden de toezegging van de provincie om 250 woningen te mogen bouwen. Vraag aan de gemeenteraad tijdens de Voorbespreking van dinsdag 13 april was: wat zijn de sterke en zwakke punten van De Geer III en Zuidwijk? Ook was de vraag op welk van deze twee locaties de al beloofde 250 woningen moeten komen. Antwoord was om snel met De Geer III aan de slag te gaan.

door Kuun Jenniskens

Na 2025 heeft Wijk bij Duurstede nauwelijks nog inbreidingslocaties over om binnenstedelijk te kunnen bouwen. De afgelopen jaren heeft Wijk op veel locaties kunnen inbreiden. Volgens een ambtenaar staat Wijk bij de provincie bekend als ‘inbreidingskampioen’. Maar die plekken raken op. Daarom onderzoekt de gemeente momenteel de haalbaarheid van 900 nieuwe woningen in De Geer III en 450 woningen in Zuidwijk. In deze nieuwbouwwijken komen meer studio’s en appartementen - geschikt voor jongeren en ouderen - dan eengezinswoningen. 

RANDJE HOOGBOUW Bij De Geer III is het uitgangspunt dat de Romeinenbaan wordt omgelegd. In deze wijk kan 4 tot 8 hoog worden gebouwd. Het idee is om de hoogbouw langs de randen van de wijk te plegen, en dat in het midden eengezinswoningen komen. Door het stapelen van woningen wordt De Geer III een verstedelijkte, maar ook groenere wijk. Op deze manier passen er 900 woningen in.

Zuidwijk ligt langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Uit recent onderzoek blijkt dat er een waardevolle stroomgeul loopt. Daarom is besloten om die stroomgeul in tact te houden, en onderdeel te maken van de nieuwe wijk. Ook een strook van 50 meter is nodig om afstand te houden tot het AR kanaal. Dit betekent dat er minder woningen in deze nieuwe wijk zouden passen. In Zuidwijk heeft hoogbouw zeker geen voorkeur; vanwege het landschap en om zicht op de stad met zijn kasteel en kerk te kunnen behouden. 

ZUIDWEG NIET VIA DIJK ONTSLUITEN Zuidweg zal niet worden ontsloten via de dijk, maar krijgt een weg richting het oosten. Heikel punt is dat een deel van Zuidwijkse bodem belast is met een vuilstort uit het verleden, ook op dit stuk worden geen woningen gebouwd.

VOORAL SNEL De meeste raadsfracties benadrukten tijdens de Voorbespreking dat er vooral snel moet worden gebouwd. Dat lijkt het best in De Geer III te kunnen, daar liggen de minste obstakels en is de grond in handen van één partij. De verwachting is dat er in fases zal worden gebouwd en dat de eerste 250 woningen in De Geer III terecht komen. Maar de gemeenteraad wil én-én, en dus ook doorgaan met plannenmakerij voor Zuidwijk. Nog voor de zomer komt de haalbaarheidsanalyse ter beoordeling naar de gemeenteraad - deze Voorbespreking gaf alleen een tussenstand. De raad lijkt niet huiverig voor hoogbouw.

RUZIE Wethouder Erik Balemans (VVD) gaf deze avond aan dat er ruzie is met de provincie omdat die Wijk bij Duurstede niet wil toestaan om meer woningen buiten de rode contour te bouwen dan de in 2013 beloofde 250 stuks. In dit artikel leest u hier meer over.

De Geer III met een omgelegde Romeinenbaan
Zuidwijk met ruimte voor  de oude geul
advertentie
advertentie