Wethouder Eric Balemans
Wethouder Eric Balemans Kuun Jenniskens

Wijks college vecht stevig robbertje met provincie over woningbouw

14 april 2021 om 17:49 Wonen

WIJK BIJ DUURSTEDE Wethouder Balemans (VVD) deed gisteravond een boekje open over wat hij zelf een ‘knetterend gesprek’ noemde. Ruzie dus. Een gesprek van hemzelf samen met wethouder Marchal (PCG), met een niet bij naam genoemde gedeputeerde. Balemans sprak van een ‘stevig gevecht’ en over een ‘bijzondere liefdesverhouding’. Wijk bij Duurstede krijgt al jaren geen voet tussen de deur bij de provincie.

door Kuun Jenniskens

Tijdens een Voorbespreking over woningbouw in De Geer III en Zuidwijk, zei Balemans dat van de zijde van de provincie de teneur is dat Wijk bij Duurstede vooral niet mag gaan bouwen. ,,Met de provincie hebben wij een bijzondere liefdesverhouding; we moeten vooral niks bouwen. Vrijdag hebben Marchal en ik om die reden een knetterend gesprek gehad met de gedeputeerde. Wij hebben aangegeven dat we ruim 1250 woningen willen bouwen. Dat is nodig voor de eigen behoefte en voor de doorstroming. Wij willen dat onze kinderen in Wijk kunnen blijven wonen. Om die reden zitten we in een stevig gevecht met de provincie.” 

Wethouder Balemans zei de provincie Utrecht hierin niet te begrijpen: ,,De provincie heeft de opdracht om 125.000 woningen te bouwen, daar kunnen wij er 1250 van leveren. Om die reden is het niet logisch dat de provincie hier de ‘bottleneck’ is.”

Rob Willems van GroenLinks gaf Balemans advies: ,,In het gesprek met de provincie is het belangrijk om een goede invulling te geven aan vitaliteit - dan mag je bouwen. En je moet een antwoord geven op de bereikbaarheid, vanwege de angst van de provincie over doorstroming op de N229.”

Balemans: ,,Dit zijn precies de kernwoorden die het college heeft gebruikt bij de provincie. Beide onderwerpen waren vrijdag nadrukkelijk onderdeel van de ‘discussie’ - om het eufemistisch te zeggen. Daarom vraag ik ook de raadsfracties om jullie connecties bij de provincie te gebruiken - dat is echt nodig om ze fors milder te krijgen richting ons.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie