Wethouder Hans Marchal
Wethouder Hans Marchal Ankie Meutgeert

Drie op een Rij: wethouder Hans Marchal kijkt terug op 2020

30 december 2020 om 09:55 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De periode rondom Kerst is een tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Een heel bijzonder jaar. In Drie op een Rij is aan de wethouders Eric Balemans, Hans Marchal en Wil Kosterman gevraagd hoe zij erop terugkijken. Wat heeft het meeste indruk gemaakt, wat heeft het virus voor invloed gehad op beslissingen die genomen zouden moeten worden, wat heeft er vertraging opgelopen en waar kan toch positief op teruggekeken worden? In deel 2: wethouder Hans Marchal.

2020 was een jaar die in ieders geheugen staat gegrift! Scholen en horeca dicht, bijna lege kerken… Diep ingrijpend hoe een minuscuul virus steeds dichterbij kwam en uiteindelijk de hele wereld lamlegt en ontregelt. De moderne mens is bepaald bij zijn kleinheid en nietigheid. Wij dachten toch alles in de hand te hebben en alles te kunnen regelen?

De hartverscheurende verhalen rond sterfbedden en begrafenissen hebben het meeste indruk op me gemaakt. Ook de schrijnende verhalen van ouderen die geen bezoek mochten hebben en niet bij elkaar mochten komen raakten me diep.

Het coronavirus sijpelt door in alle beslissingen en onderwerpen die besproken worden. De vraagstukken waar we als bestuur mee te maken kregen werden ook anders. Hoe houden we met elkaar onze Wijkse economie en samenleving in de benen? Besturen is wel uitdagender geworden… Mensen hebben kortere lontjes gekregen. Dit is met name te zien op sociale media. Wat een reacties soms, de honden lusten er geen brood van!

Verreweg de meeste dossiers konden dankzij de inzet van onze medewerkers worden opgepakt en hebben hooguit een lichte vertraging opgelopen. Zoom en Teams-vergaderingen zijn niet meer weg te denken en blijken effectief te zijn. Met name onderwerpen waar burgerparticipatie en fysieke bijeenkomsten voor waren gepland, zijn vertraagd. Hierbij denk ik met name aan de Omgevingsvisie.

Hartverwarmend om te zien waren de (zorg/hulp) initiatieven die spontaan ontstonden in de Wijkse samenleving. Oog voor elkaar, hou dit vast! Naast de zorgen en moeiten waren er gelukkig ook veel goede dingen. Ook het afgelopen jaar kregen we nog zoveel zegeningen uit Gods Hand, God is goed!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie