Een deel van de vrijwilligers van Filmhuis Calypso
Een deel van de vrijwilligers van Filmhuis Calypso Andre van Zwieten

Drie op een rij: waarom Theater Calypso moet blijven

10 december 2020 om 09:33 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het wordt spannend voor Theater Caypso. De gemeenteraad beslist of er extra subsidie komt om het voortbestaan veilig te stellen. Aan drie vaste gebruikers van het theater de vraag wat het voor hen betekent als Calypso er niet meer zou zijn. In deel 3 Filmhuis Calypso.

door vrijwilligers van Filmhuis Calypso

„Calypso is voor en van de Wijkenaren. Het is dé zaal voor culturele activiteiten in Wijk. Dat was het tot het begin 80’er jaren. Door onverschilligheid van de toenmalige lokale politiek raakte Wijk Calypso kwijt. Het is teruggekomen dankzij particulier initiatief van een paar bijzondere mensen: Tom en Catharine van Ginkel en hun familie. Die hebben er weer van gemaakt wat het ooit was: een bloeiend cultureel centrum, een ontmoetingsplaats, de plek in de gemeente voor podiumkunsten, muziek, film. Calypso ligt aan de Markt, het centrum van de stad, het kloppend hart van cultureel Wijk bij Duurstede in de breedste zin van het woord, niet voor de elite maar voor iedereen. Cultuuruitingen van allerlei soort worden daar gehouden, van toneelstukken voor basisschoolleerlingen tot beroemde Nederlandse musici, cabaretiers en filmpremières en alles wat daartussen zit. Het theater is gemakkelijk bereikbaar met de fiets of lopend en mensen van buiten Wijk kunnen parkeren op het Walplantsoen en Haven Oost. Wat het Filmhuis betreft, vertonen we normaal (zonder corona) gedurende het seizoen vier films per maand. Ook nu met een aangepast coronaproof programma komen de bezoekers uit de hele regio rond de gemeente: Odijk, Werkhoven, Doorn, Leersum, Amerongen, Rijswijk en ook van nog verder weg. Het theater is ook toeristisch gezien een zeer belangrijk element op de Markt in het centrum van de stad.”

PROFESSIONELE FILMPROJECTIE „Calypso heeft een professionele filmzaal waar het Filmhuis toonaangevende, actuele en recent uitgekomen arthouse-films vertoont. Dit kan omdat Calypso beschikt over moderne, professionele digitale filmprojectie. Als er in de geselecteerde films maatschappelijke thema’s aan de orde zijn, attenderen we die gemeentelijke organisatie daarop, waarvan we denken dat ze hun zullen interesseren. Het Filmhuis levert een aanzienlijke bijdrage aan een veelzijdige programmering, én (niet onbelangrijk) omzet van Calypso. Omdat film een gunstige vorm van zaalexploitatie is, is een volle zaal ook meteen goed voor de financiële huishouding. Dat is ook mede, nu bijna tien jaar geleden, de reden geweest om een Filmhuis te starten; we wisten dat er behoefte was aan arthouse-films en dus richtten we in 2011 met liefhebbers, nu 16 in getal, een Filmhuis op. Een behoefte die groeit, wat blijkt uit de bezoekersaantallen. Gemiddeld hebben we een bezetting van circa 80 personen per filmhuisavond, een bezetting waar menig filmhuis jaloers op zal zijn. Veel bezoekers zijn vaste bezoekers van het filmhuis en prijzen veelvuldig de filmkeuze. Het Calypso Filmhuis onderhoudt ook nauwe betrekkingen met BluesinWijk, de gemeentelijke Cultuurcoach en Stichting Binding. Voor veel van de gezamenlijke activiteiten is theater Calypso onmisbaar.”

HECHTE SAMENWERKING „|De samenwerking en de verbondenheid met het theater is door de jaren heen alleen maar hechter geworden. Calypso doet de boekingen van de door het Filmhuis gekozen films en we stemmen data af. Bij voorkeur op een dinsdag- of donderdagavond, zoals gewoonlijk als straks de coronapandemie voorbij is. Maar ook als we bijzondere films zien komen die interessant zijn voor een specifieke doelgroep, is met de mensen van Calypso snel te schakelen. Zij zijn blij met ons, wij zijn blij met Calypso. Er is een duidelijke taakverdeling: het Filmhuis levert de expertise, PR en menskracht op de filmavonden en Calypso faciliteert en regelt de financiële zaken.”

IETS DAT VERDWIJNT HAAL JE NIET MEER TERUG „We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat Calypso door onze eigen overheid financieel aan zijn lot zou worden overgelaten. Dat gaat Wijk zijn bestuurders en politici hoogst kwalijk nemen. Het Filmhuis zou, door het verdwijnen van Calypso, weer veroordeeld worden tot ‘ergens een zaaltje met een beamer’,  zoals andere filmhuizen in Doorn, Leersum en Veenendaal. Dat betekent een ernstig verlies aan kwaliteit en actualiteit. Professionele filmprojectie zoals nu in Calypso is essentieel voor de filmliefhebber en filmbeleving. Het blijkt elke keer weer dat ondanks televisie (Netflix e.a.) de film in een theaterzaal, professioneel geprojecteerd met mooi geluid, de bezoekers blijft boeien. Met het verdwijnen van Calypso valt te vrezen dat het Filmhuis dan ook verdwijnt, met al zijn dwarsverbanden in de Wijkse culturele samenleving. En iets dat verdwijnt, haal je niet meer terug, weten we uit Wijkse ervaring.”

advertentie
advertentie