Sander Thomas (Stedin) en wethouder Hans Marchal sluiten in maart 2019 de eerste auto's aan in Cothen. Dit is een paal met gemeentelijke toestemming (archief WijksNieuws)
Sander Thomas (Stedin) en wethouder Hans Marchal sluiten in maart 2019 de eerste auto's aan in Cothen. Dit is een paal met gemeentelijke toestemming (archief WijksNieuws) Ali van Vemde

Laadpalen mogen niet op gemeentegrond

20 februari 2020 om 13:53 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente is blij dat steeds meer inwoners kiezen voor een elektrische auto. Deze auto’s helpen mee het gemeentelijke doel te halen om in 2030 energieneutraal te zijn. Echter, sommige inwoners hebben een laadpaal voor hun auto op gemeentegrond laten plaatsen. Dat mag helaas niet. 

GEVAAR KAPOTTE KABELS Wat is het punt? Vaak is niet bekend waar en hoe diep de stroomkabel onder de stoeptegels zijn aangelegd. Bij graafwerkzaamheden geeft dat kans op elektrocutie, als zo’n kabel kapot wordt getrokken. Daarom gaan vertegenwoordigers van de gemeente met de eigenaren van die laadpalen praten. Zij ontvangen eerst een uitnodigingsbrief voor een gesprek. In dat gesprek zoeken de gemeente en de eigenaar een passende, voor iedereen acceptabele en veilige oplossing.

Wethouder Hans Marchal (duurzaamheid en beheer) legt uit: ,,We juichen het toe, dat het aantal elektrische auto’s in de gemeente Wijk bij Duurstede groeit. Alle beetjes helpen om ons duurzaamheidsdoel te halen”, zegt wethouder Marchal. ,,Het vinden van een goede oplaadplek kan echter nog wel een ‘dingetje’ zijn, blijkt in de praktijk. Daarom is het fijn dat de gemeente en de eigenaren van laadpalen samen een oplossing zoeken, waar ieder tevreden over is.”

MAG GEEN PARKEERPLEK CLAIMEN Wethouder Eric Balemans (verkeer) vult zijn collega aan: ,,De openbare ruimte is van iedereen. Plaats je hierin zelf een laadpaal en claim je daarmee je eigen parkeerplaats? Dat kan natuurlijk niet. Ook moeten de plaatsen van de oplaadpalen (verkeers)veilig zijn. Daarom zien we laadpalen op openbare grond dus niet door de vingers. Tegelijkertijd zijn we dankbaar voor het signaal, dat enkele woonwijken te weinig oplaadmogelijkheden hebben. We bekijken hoe we kunnen zorgen voor extra laadpalen. Belangrijk is dat ze op redelijke afstand van woningen liggen”, aldus de wethouder.

Wie niet wil wachten tot de brief van de gemeente komt, kan bellen met (0343) 595595 en vragen naar Gijs Venema, of mailen naar g.venema@wijkbijduurstede.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie