Eigenwijkse Energie Coöperatie
Eigenwijkse Energie Coöperatie André van Zwieten

18 miljoen Wijkse euro's naar Japan

11 februari 2020 om 09:25 Natuur en milieu

COLUMN EIGENWIJKSE ENERGIE COOPERATIE

Eneco is overgenomen door een Japanner. Mistubushi, Mitsusushi, whatever.
Iets met een stekker. Ze doen ook hybride-auto's. Daar gaat ook Wijks energiegeld heen. Héél veel Wijkse huishoudens zijn Eneco-klant, al járen. Even ruw schatten: dik negenduizend huishoudens maal tweeduizend euro energierekening. Kom je op 18 miljoen. Dat moet je toch even tot je door laten dringen. Stel dat iedereen zou overstappen, naar de EigenWijkse. Het kán, hè?
De een roept vrolijk: 'Omzetpotentie!' De ander heeft het al uitgegeven: da's negen windmolens.
En dan nuchter: het is ómzet. Je kosten moeten er nog af, de energiebelasting is bijna negen miljoen en dat gaat naar de staat, de helft van de helft is gas, dat haalt de EigenWijkse niet zelf groen uit de grond, maar het gas is vergroend met een soort certificaten, ingewikkeld verhaal. Dus wat hou je over, onder de streep? Een paar ton winst per jaar. Misschien. Maar stel. Tóch.
Enfin, de EigenWijkse zou opeens regionaal een serieuze speler worden. Dat zou nogal wat betekenen. De winkel zou te klein worden; de EigenWijkse zou een ander winkelpand moeten
huren. Gelukkig staan er enkele leeg, al zijn ze nogal duur. En dat is voor een coöperatie geen appeltje eitje. Al zou het goed zijn als zo'n leeg winkelpand en de Wijkse binnenstad weer een levendig aanzien krijgt. Want stel nou: dat ál die huishoudens NIET meer hun kosten voor gas en licht overmaken naar een internationaal beursgenoteerde energiegigant met een
raad van bestuur met dienstauto's, glazen hoofdkantoor en bonussen, maar massaal - nou, effe kalm aan, hè? - in eigen zak houden, dat wil zeggen: klant worden van de EigenWijkse. Zo'n club die de opbrengst van jouw en mijn energierekening steekt in nieuwe projecten in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Daarmee kan het welzijn van alle inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede fors verbeterd worden. De winst die wordt gemaakt vloeit, zoals het zo mooi heet, weer terug in de Wijkse economie, culturele, natuurlijke omgeving. Daar profiteren we dan weer met z'n allen van. Geef het een jaar of tien. Wijk bij Duurstede heeft eigen zonnepanelen, eigen accu-opslag, eigen windmolens. Dat onvermijdelijke W-woord. Dus stel je voor: 18 miljoen gaat niet naar Japan, maar blijft lokaal, puur Hollands. Het levert hier banen op. De cultuur, sport en natuur in Wijk bij Duurstede floreert. Dat moet je toch even tot je door laten dringen.

André van Zwieten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie