Afbeelding
Afbeelding van Julita via Pixabay

Wat is het verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

28 juli 2022 om 07:16 Partnercontent

Wil jij jezelf zo goed mogelijk verzekeren? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Je komt onder meer een overlijdensrisicoverzekering (ORV) tegen tijdens jouw zoektocht. Daarnaast is de kans groot dat je de term ‘levensverzekering’ tegenkomt. Op het eerste gezicht vertonen deze verzekeringen veel overeenkomsten, maar toch zijn er ook verschillen. Benieuwd wat het verschil is tussen een levensverzekering en ORV? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hier geven wij namelijk tekst en uitleg over beide verzekeringen.

Levensverzekering kun je niet afsluiten, ORV wel

Laten we direct maar met de deur in huis vallen: een levensverzekering kun je niet afsluiten, terwijl dit voor een overlijdensrisicoverzekering wel geldt. De term ‘levensverzekeringen’ wordt namelijk gebruikt voor alle verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Een ORV is een voorbeeld van een levensverzekering. Jouw nabestaanden krijgen namelijk een uitkering als je binnen de looptijd van deze verzekering overlijdt.

Naast de overlijdensrisicoverzekering zijn er nog meer verzekeringen die we tot de levensverzekeringen rekenen. Een uitvaartverzekering is hier waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van. Wanneer jij deze verzekering hebt afgesloten, hoeven nabestaanden jouw uitvaart niet (geheel) uit eigen zak te betalen. Je bent hier immers voor verzekerd. Denk overigens niet dat een levensverzekering altijd te maken heeft met de dood. Er zijn namelijk ook levensverzekeringen die geld uitkeren als je op een bepaalde datum nog in leven bent.

Voordelen van een overlijdensrisicoverzekering

Wie een ORV afsluit betaalt hier premie voor. Maar wat kost een overlijdensrisicoverzekering per maand? Dat hangt af van de keuzes die je zelf maakt. Het verzekerde bedrag speelt bijvoorbeeld een rol in de prijs. Hoe hoger het bedrag dat je verzekert, des te duurder de verzekering wordt. Laat je hierdoor overigens niet weerhouden een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, want er zitten ook aardig wat voorwaarden aan deze verzekering.

Het grootste voordeel van een ORV is dat je jouw nabestaanden op financieel gebied ontlast. Een ORV keert namelijk eenmalig een bedrag uit aan jouw nabestaanden als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Vaak gaat het om een groot bedrag, waardoor jouw partner er bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek mee af kan lossen of de huur mee kan betalen. Nabestaanden kunnen het geld ook gebruiken om kinderopvang of een studie voor de kinderen te betalen.

Zijn levensverzekeringen verplicht?

Je weet inmiddels wat het verschil is tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering en wat de voordelen van een ORV zijn. Voordat je deze verzekering afsluit, stel jij jezelf waarschijnlijk de vraag: ‘is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?’ Nee, dat is niet het geval. Tot januari 2018 was dit wel het geval bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar deze verplichting is inmiddels vervallen. Toch zijn er nog wel veel mensen die een ORV afsluiten bij een hypotheek. Dit doen zij vooral omdat deze verzekering de nodige voordelen met zich meebrengt. Sluit je geen overlijdensrisicoverzekering af en overlijd je vroegtijdig? Dan komt jouw partner mogelijk in de financiële problemen. Reden genoeg om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je het ons vraagt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie