Afbeelding
DarwelShots - stock.adobe.com

Wat is verplicht in de auto in Zwitserland?

10 juni 2022 om 15:09 Partnercontent

Ga je op autovakantie naar Zwitserland? Dan is het belangrijk om van tevoren goed te controleren wat je verplicht mee moet nemen in de auto. In dit artikel vertellen we je welke items er niet mogen ontbreken in je auto, maar vertellen we je ook op welke verkeersregels je moet letten wanneer je op autovakantie gaat naar Zwitserland.

Verplicht mee in de auto naar Zwitserland

Als je met de auto naar Zwitserland gaat, is alleen een gevarendriehoek verplicht. Deze driehoek moet je op minstens 50 meter van je auto plaatsen wanneer je met pech langs de weg komt te staan. Dit geldt alleen wanneer je moet stilstaan op een plek waar dat eigenlijk niet mag (denk aan de vluchtstrook langs de snelweg). Rijd je met een aanhangwagen of caravan met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg? Dan ben je ook verplicht om minstens één wielkeg mee te nemen.

Items die niet verplicht zijn, maar wel worden aangeraden om mee te nemen in de auto, zijn een veiligheidsvest, een verbanddoos, een brandblusser en reservelampen.

Autobahnvignet 

Je bent bovendien verplicht om een autobahnvignet op je auto te hebben wanneer je door Zwitserland heen rijdt. Dit vignet heb je nodig om gebruik te mogen maken van de Zwitserse snelwegen. Je kunt zo’n vignet online kopen, maar ook bij de grens of bij tankstations.

In de winter naar Zwitserland 

Als je in de winter naar Zwitserland gaat met de auto, zijn er wat extra zaken waar je op moet letten. Winterbanden zijn niet verplicht in Zwitserland, maar worden wel dringend aangeraden. In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden echter wel verplicht bij winterse omstandigheden. Als je dus door deze landen heen rijdt om in Zwitserland te komen, ben je wel verplicht om op winterbanden te rijden.

Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dat aangegeven staat op een rond, blauw verkeersbord met daarom een autoband met een sneeuwketting. Soms is er een uitzondering voor auto’s met vierwielaandrijving. Dit staat dan weergegeven op het verkeersbord.

Belangrijke verkeersregels in Zwitserland 

Boetes in Zwitserland zijn erg duur. Om te voorkomen dat je boetes rijdt, kan je dus maar beter goed op de hoogte zijn van de belangrijkste verkeersregels. Je vindt ze hieronder!

  • Het is in Zwitserland verplicht om overdag met verlichting aan te rijden.         
  • De maximumsnelheden zijn als volgt: 120 km/u op de snelweg, 100 km/u op de autoweg, 80 km/u op overige wegen buiten de bebouwde kom en 50 km/u binnen de bebouwde kom. Uitzonderingen worden weergegeven met verkeersborden.         
  • Verkeer van rechts heeft voorrang.                 
  • Verkeer op rotondes heeft voorrang.         
  • Alle passagiers moeten een gordel dragen en kinderen onder de 12 zijn verplicht om in een kinderzitje te zitten wanneer zij kleiner zijn dan 1 meter 50.         
  • Autorijden is niet toegestaan als je 0,25 mg/l of meer promillage alcohol in je bloed hebt. Mensen die sinds kort hun rijbewijs hebben of mensen die als chauffeur werken, mogen zelfs helemaal geen alcohol gedronken hebben voor ze gaan rijden.         
  • Op sommige plekken is het verplicht om de motor uit te schakelen wanneer je wacht voor verkeerslichten of spoorwegovergangen. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord.         
  • Handsfree bellen toegestaan, maar wordt sterk afgeraden. Op het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden staat een flinke boete.         

Goede voorbereiding voor een autovakantie naar Zwitserland 

Ga je op autovakantie naar Zwitserland? Als je zorgt dat je de juiste spullen bij je hebt en je je vignet hebt aangevraagd, dan komt dat helemaal goed. Zorg dat je je netjes aan de verkeersregels houdt om (dure) boetes te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie