Arjen Meeuwsen: 'Wij heten u van harte welkom'
Arjen Meeuwsen: 'Wij heten u van harte welkom' John Beringen

Oogstseizoen Ciderij in Langbroek is geopend

18 september 2023 om 10:20 Overig

LANGBROEK Elegast ciderij opent het oogstseizoen. Deze Ciderij is in 2016 opgericht en bevindt zich sinds een jaar in Langbroek. Verspreid over vier oogst weekeinden in september en oktober bezoeken zij verschillende fruit- en hoogstamboomgaarden in de regio. Ieder jaar is het oogstseizoen een feest waar ook een breed publiek geïnteresseerd is om mee te komen oogsten. Iedereen kan zich aanmelden voor een dag tussen de bomen en het fruit. 

door John Beringen

Eigenaar Arjen Meeuwsen vertelt over het oogstseizoen en over het vervaardigen van cider. ,,Wij zoeken vrijwilligers die mee willen helpen met het plukken van appels en peren”, laat hij weten. ,,En dat mag dan voor een dag zijn of voor meerdere dagen. En uiteraard zorgen wij voor een lunch voor de plukkers. De ervaring leert dat veel mensen het heel leuk vinden om een dagje in het fruit te werken.” 

Met de start van het oogstseizoen worden er tal van andere activiteiten georganiseerd door de ciderij. Op 15 september was er een gratis te bezoeken filmvertoning waarvoor is samengewerkt met ‘We are the Regeneration’ die met hun initiatief ‘BoerBios’ de film ‘Onder het Maaiveld’ laten rondreizen door heel Nederland. Daarnaast worden er oogstdiners georganiseerd waar men voor € 20, kan aanschuiven en een proeverij. 

,,Nu zal ik niet belerend opmerken dat het een film is die je gezien moet hebben, maar de mensen die hem hebben gezien, kijken heel anders tegen de natuur aan”, laat Meeuwsen weten. ,,Bij het woord ‘natuur’ denken de meeste mensen in eerste instantie aan alles wat je boven de grond kunt zien, maar in de grond gebeurt nog zoveel meer wat belangrijk en essentieel is voor ons bestaan. Daar is maar een woord voor: verbazingwekkend.” 

WAT IS CIDER?

Meeuwsen: ,,Cider is een drank die je bij veel gelegenheden kunt drinken: als aperitief, bij de maaltijd of op het terras. Vaak denkt men dat cider een drank is die uitsluitend uit appels wordt gemaakt, maar dat kan ook met peren. Het procedé vereist wel de nodige tijd want je praat dan over oogsten, persen en gisten. Dan kan het een half jaar tot een jaar duren voordat je het kunt schenken. Wij organiseren trouwens ook een cursus van een dag om zelf cider te maken.”

Eenieder de meer wil weten over het programma van het oogstseizoen en over de plukdagen kan daarvoor terecht op https://www.eventbrite.com/cc/oogstdagen-2023-2514809

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie