Wethouder Wil Kosterman zette de eerste schep in de grond.
Wethouder Wil Kosterman zette de eerste schep in de grond. Gemeente Wijk bij Duurstede

Start bouw Zonnevelden Wijkerbroek Oost en West

2 december 2022 om 11:15 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Volgend voorjaar starten Zonnevelden Wijkerbroek Oost en West in Wijk bij Duurstede met het opwekken van energie. Het komende half jaar maakt ontwikkelaar LC Energy de zonnevelden klaar voor gebruik. Wethouder Wil Kosterman zette op 17 november de eerste schep in de grond. Hiermee ging de bouw officieel van start.

Wethouder Kosterman: ,,Ik ben blij dat de bouw gaat beginnen. Door de energiecrisis van nu moeten we snel overstappen naar duurzame energiebronnen. In Wijk bij Duurstede leveren de zonnevelden daar een belangrijke bijdrage in.”

Netbeheerder Stedin is in het weiland aan de Broekweg al druk bezig met de aanleg van de kabels. De zonnevelden komen tussen de Broekweg en de Romeinenbaan. Ze wekken straks genoeg stroom op voor bijna 7000 huishoudens.

PLANNING Als alles volgens plan verloopt, plaatst de aannemer vanaf januari de dragers en de zonnepanelen. In maart worden de transformatoren geplaatst. Begin april sluit Stedin de zonnevelden aan op het middenspanningsstation. In juni sluit Stedin de panelen aan op het elektriciteitsnet. De levering van stroom start dan gelijk.

ONDERZOEK NAAR BODEMLEVEN Bij Zonneveld Wijkerbroek West komen zonnepanelen die aan beide kanten zonne-energie opwekken. Hiermee gaat de ontwikkelaar samen met andere partijen experimenteren. Met onder andere fruitteeltbedrijf Van Dijk en Wageningen Universiteit & Research (WUR), kijken zij naar het gevolg van zonnepanelen op het bodemleven en de biodiversiteit. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van bestaande perenbomen die overkapt worden met semi-transparante zonnepanelen.
Een bijdrage van de provincie Utrecht en de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede maakt dit onderzoek ook mogelijk. Menno Gijrath van LC Energy: ,,Het is belangrijk dat we meer inzicht krijgen in de gevolgen van zonneparken op de kwaliteit van het bodemleven en de biodiversiteit, als ook wat de invloed van zonnepanelen boven perenbomen doet met de kwaliteit van de peer.”

INVESTEREN VIA EWEC In de zomer van 2023 start Sunvest met de bouw van Zonnepark Wijkerbroek. De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) wordt van dit zonnepark voor een kwart eigenaar. Inwoners kunnen straks via EWEC investeren in alle zonneparken. De werving hiervoor start begin volgend jaar. Kijk voor meer informatie op www.ewec.nl.

EWEC is blij dat de zonneparken steeds meer vorm krijgen. Sarida van der Meer, coördinator Energie Leveren van EWEC: ,,Het is mooi te zien dat het harde werken van onze vrijwilligers zijn vruchten afwerpt. Steeds meer mensen kiezen voor onze groene energie. Naast deze zonnevelden gaat het met de ontwikkeling van de andere geplande zonneparken ook snel. Bij al deze projecten zorgt EWEC ervoor dat inwoners mee kunnen doen. Wij zijn heel blij dat we in overleg met de ontwikkelaars deze resultaten voor de plaatselijke bevolking behalen.”

WIJKS OMGEVINGSFONDS
Een deel van de opbrengst van de lokale zonnevelden gaat naar het Wijks Omgevingsfonds. Het geld komt beschikbaar om duurzame initiatieven in de gemeente te steunen. Henny Olthof, penningmeester van het fonds: “Met dit fonds hebben alle inwoners uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede voordeel van resultaten uit het opwekken van groene stroom.” Op wijksomgevingsfonds.nl is hierover meer informatie te vinden.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie