Butler en Anita
Butler en Anita De Hond Kan De Was Doen

Ode aan alle assistentiehonden, geïnspireerd op Wijkse Butler

10 mei 2021 om 12:36 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE „Onvoorstelbaar.” Dat was de allereerste reactie van Carlie Spruijt en Eva Opperman toen ze het verhaal van MS-patiënt Anita en haar assistentiehond Butler hoorden. Het greep het kleinkunstduo aan en inspireerde hen tot het schrijven van een lied over Butler. Een ode aan alle assistentiehonden in Nederland. Er zijn beelden gemaakt rond het liedje van Carlie en Eva. Die gedeeld mogen worden!

Maar weinig mensen realiseren zich wat het betekent als heel veel alledaagse dingen een probleem zijn en als je voor heel veel praktische zaken een beroep moet doen op andere mensen. Denk aan boodschappen doen, de deur open doen, iets van de grond pakken, aan- en uitkleden of omdraaien in bed. Toch zijn er in Nederland duizenden mensen die zich elke dag weer voor dit soort problemen gesteld zien. Omdat ze rolstoelgebonden zijn of de straat niet op durven vanwege PTSS-problematiek.

MEER ZELFREDZAAMHEID Hoe kun je de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van mensen met een beperking vergroten en ervoor zorgen dat ze niet voor heel veel dingen afhankelijk zijn van anderen? Asssistentiehonden kunnen hierbij een hele belangrijke rol spelen. Als 24/7 mantelzorger! „Bij alles wat zo simpel lijkt, help ik een pootje mee,” zingen Spruijt en Opperman in hun lied. Hulphonden of assistentiehonden bieden hun baasjes praktische hulp en bijstand, maar geven ook liefde en aandacht. Ze zijn er altijd, onvoorwaardelijk. Zoals Spruijt en Opperman in hun lied zingen: „De allermooiste baan in mijn bestaan, is jouw leven liefde geven.”

KOSTBAAR EN ONMISBAAR „Zo is het maar net,” vindt ook Philip Korff de Gidts, voorzitter van de Stichting De Hond Kan De Was Doen. Deze stichting financiert de teamcoaching als eigen middelen niet toereikend zijn of als instanties als de gemeente of de zorgverzekeraar niet voldoende middelen ter beschikking willen of kunnen stellen. Assistentiehond word je niet zomaar. Daarvoor is één tot anderhalf jaar teamcoaching en begeleiding nodig door gekwalificeerde hulphondenscholen. Een kostbare aangelegenheid. „Wij zijn door de situatie van mijn echtgenote Anita en haar ziekte pas echt in aanraking gekomen met het fenomeen assistentiehond. Onze labradoodle Butler helpt Anita al 12 jaar. Zonder assistentiehond zou ons leven een stuk minder makkelijk zijn. Nu ben ik bijna fulltime aan het werk. Dat zou anders onmogelijk zijn.”

De enorme steun van assistentiehonden voor mensen met een beperking staat meer en meer in de belangstelling. Dat merkt ook de stichting aan het groeiende beroep dat mensen op de stichting doen. Het aantal aanvragen overstijgt de mogelijkheden ruimschoots en daarom zoekt de stichting voortdurend naar extra fondsen. Spruijt en Opperman hebben aangeboden een optreden voor de Stichting De Hond Kan De Was Doen te willen inpassen in hun programma. Korff de Gidts: „We hopen op zoveel mogelijk aandacht voor assistentiehond Butler, voor de activiteiten van onze stichting, maar natuurlijk vooral voor al die mensen die afhankelijk zijn van hun assistentiehond. Zij mogen – zeker in deze periode ‘ best eens in het zonnetje staan!” www.dehondkandewasdoen.nl of kijk naar het lied van Spruijt en Opperman https://youtu.be/LdiQhh8qkyg

Butler hangt de was op
advertentie
advertentie