John Beringen,de robot en kapper Figaro Antonio
John Beringen,de robot en kapper Figaro Antonio Ali van Vemde

De terugkeer van Willem Waterman: nieuw boek van John Beringen

29 januari 2020 om 10:52 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Een robot naast de voordeur van kapper Figaro Antonio! Wat doet deze hier, zullen velen zich hebben afgevraagd. Wie dat wil weten moet het nieuwe boek van de Wijkse auteur John Beringen lezen. 'De terugkeer van Willem Waterman – Weerzien in Konkelberg' geeft hier duidelijkheid over.

Ali van Vemde

Velen kennen John Beringen van zijn werk als verslaggever bij de Wijkse Courant. Maar hij heeft duidelijk heel veel kwaliteiten. Hij is namelijk ook acteur, radiomaker, bewerker van hoorspelen en schrijver van verschillende boeken, onder andere 'Het verschijnsel Bob Evers', naar de boeken van Willy van der Heide. In het televisieprogramma Nova werd hij bestempeld als Bob Evers deskundige. Als acteur is hij onder andere te zien in de horrorfilms Entity F en Frisian Terror. Ook speelde hij in 'Schavuit van Oranje'. Een fascinatie heeft John Beringen voor schrijver Willem van den Hout, die onder pseudoniem Willy van der Heide en Willem Waterman schreef.

DE TERUGKEER VAN WILLEM WATERMAN Bij de kapperszaak van Figaro Antonio vertelt John Beringen over 'De terugkeer van Willem Waterman – Weerzien in Konkelberg', net voor het verschijnen van zijn boek. Op de cover van het boek is de Wijkse kapper te zien met de robot, maar ook met een krantje in zijn hand: De Gil. Dit is een satirisch tijdschrift waaraan Willem Waterman meewerkte en die verscheen in 1944." Op 15 september 1944 verscheen het laatste van de in totaal veertien nummers. De indruk werd gewekt dat het een illegaal blad was, maar tussen de regels door werd propaganda voor Duitsland gemaakt," vertelt John. "Zoals de lezer zal begrijpen is Konkelberg een fictieve naam, maar toch ook weer niet helemaal." Maar waarom staat op de cover van het boek een Wijkse kapper? Al snel blijkt dat Figaro een rol speelt in het boek. Dit geldt ook voor de robot.

VERHAAL Het verhaal gaat over de journalisten Willem en Johan. Zij gaan naar Konkelberg om een artikel te schrijven over een nieuw gemeentebestuur, maar vinden daarna een aantal vreemde gebeurtenissen op hun pad. In eerste instantie lijkt het toeval maar achteraf kan worden geconstateerd dat het feitelijk een logische aaneenschakeling van opeenvolgende incidenten was. John: "Als deze vraag wordt voorgelegd aan één van de medespelers in dit boek, dan zou hij hoogstwaarschijnlijk reageren met: Welzeker, lezer, welzeker." In 2015 schreef John het boekje 'Willem Waterman en het Konkelbergproces' ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Willem van den Houts. Net als toen is ook dit boek doorspekt met grappen en grollen.

RIOOLROBOT De nieuwsgierigheid gaat toch ook vooral uit naar de robot die in de kapperszaak aan de Plantsoensteeg voor het raam staat. John Beringen legt uit: "Dit is een rioolrobot die werd gebruikt om het riool af te zoeken naar explosieven." Deze robot bouwde hij na als rekwisiet voor de film. Detail: tegen de robot mag niet in het Duits worden gesproken want dan ontploft deze. Hoe het allemaal afloopt? Dat is te lezen in 'De terugkeer van Willem Waterman – Weerzien in Konkelberg.

Het boek is uitgegeven door Boekscout. Van het verhaal zal ook een film worden gemaakt die in de regio te zien zal zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie