'Lopen langs de LInge' van Harry Stegeman
'Lopen langs de LInge' van Harry Stegeman Harry Stegeman

'Lopen langs de Linge' met Harry Stegeman van Doornenburg tot Gorinchem

11 december 2019 om 10:33 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Met zijn boek 'Langs de Nederrijn' werd Harry Stegeman in 2018 Z-O-U-T schrijver van het jaar. Nu is er de opvolger 'Lopen langs de Linge'. De vormgeving is anders en ook is het boek niet voorzien van kleurenfoto's, maar zwart-wit. De Wijkse auteur neemt de lezer dit keer in zijn boek mee naar de langste, geheel Nederlandse rivier, 108 km. Hij vertelt over het landschap, de dorpjes maar ook de mooie, bijzondere verhalen langs de Linge. Een plezier om te lezen.

Ali van Vemde

Harry was docent en wetenschapper en jarenlang hoofdredacteur van een onderwijstijdschrift. Daarnaast schreef hij al veel boeken en artikelen over zijn vakgebied. Na zijn pensionering viel dit weg, maar na zijn tochten in de natuur schrijft hij nu over wat hij tegenkomt. Al bij het vorige boek bleek de liefde voor de natuur. Harry trekt er graag op uit, te voet of met de fiets, alleen of samen met zijn vrouw. Hij neemt het landschap goed in zich op en zoekt de achtergronden. Plaatsen en wetenswaardigheden waar de meeste mensen zo voorbij rijden, maar die zeker de moeite waard zijn. Zo ontstond het boek 'Langs de Nederrijn'. Met daarbij de prachtige foto's werd het echt een naslagwerk. "Toen de uitgever vroeg naar mijn volgende boek, maakte ik de grap: Ja, nu over de Linge. De uitgever was direct enthousiast."

DE LINGE De schrijver zoekt altijd de mooiste routes. "Als ik naar Zeist rijd ga ik niet over de Provinciale weg maar langs de Langbroekerwetering. Het is iedere keer weer anders in de verschillende jaargetijden." Een plek waar Harry ook vele fietstochten maakte, was langs de Linge. Iedereen kent de beroemde Appeldijk waar je in het voorjaar kunt genieten van de prachtige bloesem. Wat minder bekend is het eerste stuk van de Linge vanaf Doornenburg. Eerst een kaarsrechte wetering, later wordt het pas een meanderende rivier tot aan Gorinchem.

LOPEN LANGS DE LINGE Stegeman maakte acht wandelingen, zo dicht mogelijk langs de rivier. De oorspronkelijke Linge takte zo'n zevenhonderd jaar voor het begin van de jaartelling bij het huidige Elst af van de daar toen stromende Rijn. Van die 'oer-Linge' bleef uiteindelijk alleen het stuk van Zoelen, net boven Tiel, tot aan Gorinchem over. Het eerste gedeelte van de huidige Linge, van Doornenburg tot aan Zoelen, is in feite een afwateringskanaal. "De Betuwe is eigenlijk een naar het westen aflopende badkuip," vertelt de schrijver. "Het gebied ligt in het midden tussen de Rijn en de Waal. Het kwel- en regenwater moest een weg vinden en daarom werden twee parallel lopende weteringen gegraven, van oost naar west. Die werden rond 1300 bij Zoelen verbonden met de 'echte' rivier. Later werden de twee weteringen samengevoegd.

In het eerste hoofdstuk vertelt de auteur over het ontstaan, dan volgen er acht hoofdstukken waarbij hij in delen de route loopt van Doornenburg naar Gorinchem. Daarbij bezoekt hij ook een aantal prachtige dorpen. Om er maar enkele te noemen: het fraaie Buren of Acquoy met zijn bijzondere kerktoren. Een scheve toren en alsof het zo moet zijn rust op het kerkhofje naast de kerk Cornelia Pisa. Maar ook zijn er bijzondere verhalen te vertellen, bijvoorbeeld over Hemmen, waar dominee Heldring veel heeft betekend voor daklozen, alcoholisten en gevallen vrouwen. Ook zorgde hij ervoor dat de kerstboom ons land veroverde. En zo zijn er nog veel meer prachtige verhalen. In het boek is ook aandacht voor de Hollandse Waterlinie. En voor het Wiel van Bassa, de grootste doorbraakkolk van ons land.

Er is nog heel veel meer te vertellen over het boek maar dat mag de lezer van 'Lopen langs de Linge' ontdekken. Het is geen boek met wandelroutes en ook niet alle stukken zijn even mooi. Maar zoals Harry Stegeman meldt in zijn voorwoord: "Maar dat waren er niet veel. Tussen Tricht en Leerdam was het zelfs zo'n feest dat ik de Linge daar langs beide oevers liep." Hij sprak met mensen die veel over de omgeving weten en dook zelf in de geschiedenis. Het boek nodigt uit om zelf te gaan kijken en alle mooie plekken langs de route zelf te ontdekken.

'Lopen lang de Linge' is verkrijgbaar bij de boekhandel en is uitgegeven door KNNV Uitgeverij.

advertentie
advertentie