Ron Meinema
Ron Meinema SP

Raadspraat: Omdenken

1 februari 2023 om 08:25 Opinie Raadspraat

Er was eens een jongeman genaamd Tom. Hij had altijd al een passie gehad voor mooie auto’s en had zichzelf een mooie sportieve cabrio aangeschaft zodra hij zijn eerste baan had gekregen. Hij genoot van het gevoel van de wind door zijn haren tijdens het rijden en de aandacht die hij kreeg van andere automobilisten . Want ja wie is er niet jong geweest!!

Tom begon steeds vaker met zijn auto te rijden, voor korte afstanden naar de supermarkt werk of sportschool. Hij dacht helemaal niet na over de gevolgen van zijn gedrag, totdat hij op een dag een boete kreeg voor het rijden in een milieuzone. Hij begon zich af te vragen of zijn autogebruik nou echt wel zo verstandig was. Hij begon op internet te zoeken hoeveel CO2 zijn auto nu werkelijk uitstootte en hoeveel brandstof hij verbruikte. Hij was geschokt toen hij ontdekte dat zijn auto een grote bijdrage leverde aan de luchtvervuiling en de opwarming van de aarde. Hij besefte ook dat zijn autogebruik een grote impact had op zijn financiën middelen en de leefomgeving van anderen.

Tom besloot om zijn gedrag aan te passen, hij kocht een mooie transportfiets bij de plaatselijke rijwielhandel en nam vaker de bus of trein. De fiets gebruikte hij voor de kortere afstanden en hij begon zelfs te overwegen om wellicht een elektrische auto te kopen of gebruik te gaan maken van een deel auto. Hij was vastbesloten om zijn steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Zijn verhaal laat zien hoe gemakkelijk het is om ons gedrag te overdenken en een kleine verandering al een groot verschil kan maken. Laten we ons bewust worden van ons autogebruik en ernaar streven om onze afhankelijkheid van de auto te verminderen. Breng uw kinderen niet met de auto naar school of sportpark, maar pak de fiets en leer de kinderen veilig door het verkeer te komen.

Het voordeel is dat er geen overvolle straten bij de scholen en sportpark ontstaan en de verkeersveiligheid daar wordt vergroot. Als uw kind later naar het voorgezette onderwijs gaat en fiets naar een verder gelegen school is het goed dat zij de nodige ervaringen hebben in het verkeer en zich veilig kunnen verplaatsen. Het milieu onze gezondheid en verkeersveiligheid varen er wel bij.

Een betere wereld begint uiteindelijk toch bij ons zelf!!

Ron R. Meinema, SP

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie