Afbeelding
Pixabay
INGEZONDEN

Laatste kans inwoners om mening te geven over zonnevelden en megawindturbines in Wijk bij Duurstede

13 februari 2021 om 10:10 Opinie

In maart zullen de gemeenten Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug (RES Kromme Rijnstreek) aangeven waar zonnevelden en megawindturbines in onze regio kunnen komen. Hierna leggen de gemeenten hun plannen vast. Het gaat om 5 tot 8 megawindturbines met een tiphoogte van 240 meter: veel hoger dan de windmolens langs de A27 bij Houten van 150 meter. Ook moet er tot 180 hectare aan zonnevelden komen. Dit zijn zo’n 85 tot 130 voetbalvelden.

Tot nu toe gaven slechts enkele tientallen inwoners van de Kromme Rijnstreek hun mening in online meepraatsessies van de RES. Ook heeft slechts 0.7% van de inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede een enquête ingevuld.
In de enquête en online sessies gaven inwoners en andere belanghebbenden de meeste kritiek op de inbreuk op natuur en de afstand van windmolens tot woningen. In de RES-plannen wordt een minimale afstand van 400 meter tot een woning genoemd. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat windmolens dicht bij woningen tot gezondheidsschade, slaapproblemen en andere hinder leiden. In andere landen wordt 10x de hoogte van de molen als minimum gehanteerd: dat zou hier dus zeker 2 kilometer moeten zijn.

INSPRAAK BELANGRIJK 

Zonnevelden en turbines hebben enorme impact op de leefbaarheid en landschap

- Veel te weinig inwoners zijn betrokken; meningen van de meeste inwoners niet gehoord én niet meegenomen

- Randvoorwaarden voor plaatsing van turbines niet aangepast, ondanks erkende gezondheidsrisico’s en inbreuk op natuurwaarden.

Verdere energiebezuiniging en verduurzaming van (bestaande) bouw, maar ook inzetten op andere vormen van duurzame energieopwekking (zoals kernenergie en aardwarmte) zijn echte alternatieven. Verder hebben we geen haast, de gemeente moet terugkomen op het plan om energieneutraal te willen zijn in 2030, terwijl de rest van het land op 2050 mikt. Tenslotte, verschillende gemeenten zijn inmiddels uit RES gestapt omdat ze zich niet kunnen vinden in het proces en de plannen. Dit kunnen wij als ultieme stap ook doen.      

Dit is de laatste mogelijkheid. Meld u zich daarom uiterlijk zondag 14 februari aan voor de online meepraatsessies via energie-krommerijn-praatmee.nl.

Stichting Behoud het Weteringgebied

advertentie
advertentie