Afbeelding
energie-krommerijn-praat mee

Laatste kans tot meedenken met RES bod

12 februari 2021 om 11:33 Natuur en milieu

REGIO Op maandag 5 april wordt de RES 1.0 openbaar gemaakt. Dat is het document met het bod Regionale Energie Strategie. Hierin staan de voorstellen om in 2030 50 procent energie te besparen ten opzichte van 1990. Op dit moment kunt u nog meedenken: in februari zijn er twee online avonden over de gewenste locaties voor windmolens en zonnevelden in de Kromme Rijnstreek.

door Kuun Jenniskens

De Kromme Rijn gemeenten (Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede - maar ook Utrechtse Heuvelrug) vallen onder de RES U16. Deze vier gemeenten trekken gezamenlijk op met enquêtes en informatieavonden. Voor dit gebied wordt gezocht naar ruimte voor 5 tot 8 windmolens en 115 tot 180 hectare zonnevelden.

MEEDENKAVONDEN FEBRUARI  De komende weken zijn er twee online avonden RES Kromme Rijnstreek op 18 en 22 februari. Tussen 19 en 22 uur worden er twee sessies gehouden. In december konden inwoners meedenken over de vraag waaraan plekken voor windmolens en zonnevelden moeten voldoen. Hier zijn randvoorwaarden voor opgesteld. 

In februari kunnen inwoners meedenken over de vervolgvraag: welke gebieden zijn mogelijk geschikt? Tijdens het online gesprek worden kaarten voorgelegd waarop mogelijke gebieden staan aangewezen. 

Voor meer informatie en opgeven, kijk op: energie-krommerijn-praatmee.nl.

PLANNING Deze RES 1.0 wordt eerst ter besluitvorming aan de colleges van B&W voorgelegd. In Houten en Wijk bij Duurstede komt het stuk op 13 april op de collegetafel. In Bunnik waarschijnlijk ook. Daar is al bekend dat RES 1.0 op 20 mei en 3 juni op de agenda van de gemeenteraad staan. Op 20 mei kunnen inwoners overigens ook inspreken en hun mening geven over het voorstel.

Naast de besluitvorming in de gemeenteraden, moeten ook Provinciale Staten en de Waterschappen er wat van vinden.

De planning is om op 1 juli 2021 de RES 1.0 definitief vast te stellen. Om het jaar 2030 te halen, moeten de vergunningen voor deze opgave op 1 januari 2025 aangevraagd zijn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie