De leerlingen doen praktijk verkeersexamen.
De leerlingen doen praktijk verkeersexamen. VVN

Leerlingen basisscholen weer op de fiets voor verkeersexamen

1 april 2023 om 12:15 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Dit jaar is het landelijk schriftelijk verkeersexamen gehouden op 29 maart. ,,Alle scholen doen dat digitaal”, aldus VVN afdeling Wijk bij Duurstede, Cothen/Langbroek. ,,Hierna gaan de leerlingen een praktijkexamen doen. Hierbij rijden zij een route door de verschillende wijken van de stad en natuurlijk zal ook in de binnenstad gefietst worden. Met de routes is zoveel mogelijk rekening gehouden met de praktijksituatie, als zij al die al niet met ouders/begeleiders fietsen. Hetzelfde gebeurd in Cothen en Langbroek. De routes zijn aangepast aan de schoolroutes en naar de sportaccommodaties.

In Wijk bij Duurstede gaan er circa 160 leerlingen van de Wijkse scholen uit groep 7, praktisch verkeersexamen doen op donderdag en vrijdag 13 en 14 april . Vanaf 9.00 uur starten alle Wijkse scholen bij De Horn, locatie Amstel. De leerlingen starten om de minuut en dragen een oranje hesje met rugnummer. Zij rijden een route via de speciaal aangebrachte bebording. Deze bebording is definitief geplaatst. Deze bordjes die vorig jaar zijn aangebracht zijn erg populair.

Bordjes verdwenen

VVN: ,,Van de ongeveer veertig bordjes zijn er inmiddels twintig verdwenen. Er moest dus weer een beroep gedaan worden op onze gemeente om weer bordjes aan te schaffen en te plaatsen. Jammer en onnodig terwijl het de gemeenschap weer geld kost. Verder is het ook zodat mensen vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland weer extra moeite kost om de route weer goed te voorzien van voldoende bordjes. Rond 12.00 uur zal de laatste deelnemer weer terug bij de school zijn. Op een aantal plaatsen langs de route zijn er controleposten die bemand worden door vrijwilligers.”

Op woensdag 12 april gaan circa 50 leerlingen van groep 7 van de scholen in Cothen & Langbroek deelnemen aan het fiets-verkeersexamen. De deelnemers starten om ca 9.00 uur elke minuut vanaf de St, Carolusschool richting Langbroek en vanuit Langbroek start men van de School met den Bijbel richting Cothen. Ook hier dragen de deelnemers een oranje hesje met een rugnummer. De route wordt aangegeven met dezelfde bebording als die in Wijk.

Rond 11.00 zijn de laatste deelnemers weer terug bij hun startpositie. Ook hier zijn langs de route controleposten bemand door vrijwilligers van de scholen.

De organisatie is wederom in handen van Veilig Verkeer Nederland (afdeling Wijk bij Duurstede) en wordt daarbij geholpen door veel vrijwilligers van onder meer de scholen.

Geslaagd of niet?

VVN vraagt dringend de routebordjes te laten hangen! Op maandag 17 april krijgen alle leerlingen in Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen te horen of ze wel of niet geslaagd zijn.

Er is door Veilig Verkeer Nederland veel aandacht gevraagd aan de scholen en ouders om zoveel mogelijk kinderen dit verkeersexamen succesvol te laten behalen. Om kinderen en hun ouders te stimuleren meer te oefenen heeft Veilig Verkeer Nederland een game of app. ontwikkeld voor smartphone of tablet. VVN: ,,Leuk en leerzaam!” Downloaden kan via www.vvn.nl/vvn-verkeersexamen of de appstores van Google en Apple.

De afdeling VVN Wijk bij Duurstede, Cothen/Langbroek wenst de leerlingen veel succes.

Volg de route
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie