Afbeelding
Veilig Verkeer Nederland

Fietskeuring op de basisscholen in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede weer van start

22 oktober 2021 om 10:00 Verkeer en vervoer

WIJK BIJ DUURSTEDE De afdeling Wijk bij Duurstede van Veilig Verkeer Nederland start op dinsdag 2 oktober weer met de fietskeuring op de basisscholen in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. De afdeling haakt dan aan bij de landelijke campagne over de fietsverlichting ‘Aan het donker’.  

GEEN LOZE KREET Dit is geen loze kreet. Nu het steeds donkerder wordt, is het dat wanneer je kind in de duisternis naar school gaat of naar de sportvereniging, dat opvallen steeds belangrijker wordt. Door Veilig Verkeer Nederland en de ANWB wordt er ruimschoots aandacht aan besteed en het kan u bijna niet ontgaan zijn, dat de zichtbaarheid van de fiets en hun gebruikers steeds belangrijker wordt, aldus Veilig Verkeer Nederland.

,,Natuurlijk denken we vaak: ‘Waarom zou ik licht op hebben, ik zie toch alles?’ Dat klopt voor een deel. Door de auto- en straatverlichting kun je alles goed zien. Maar als jij daar in het donker rijdt in donkere kleren, zonder fietsverlichting en zonder reflectie, zien automobilisten je niet. Daarom is fietsverlichting belangrijk. Voor je eigen veiligheid.”

EISEN VVN: ,,Binnenkort zijn er dus weer de fietskeuringen op de basisscholen voor de groepen 3 tot en met 8. We kijken dan naar de eisen waaraan de fiets minimaal moet voldoen. De fietsverlichting en de reflectoren zijn een belangrijk aspect van deze keuring. De overige eisen waaraan een veilige fiets moet voldoen zijn bekend op de scholen. Hierbij moet gedacht worden aan de staat van banden, stuur en remmen. Met name de remkabels zijn een zwak punt als het gaat om een goede werking van de remmen.”

STICKER Wanneer de fiets is goedgekeurd krijgen de kinderen een OK sticker. Bij een gebrek of gebreken aan de fiets zal het kind een kaart krijgen, waarop is vermeld wat het probleem aan de fiets is. In de loop van de week na de keuring kan het kind met die kaart en het herstelde gebrek aan de fiets alsnog een OK sticker krijgen. Overigens is het zo dat bij de kinderen van groep 3 en 4 niet echt gecontroleerd wordt op de verlichting van de fiets. Zij fietsen doorgaans nog onder begeleiding van de ouders of verzorgers. Indien de verlichting wel aanwezig is wordt dat tijdens de controle als pluspunt meegenomen. De reflectoren, aan de achterzijde, de trappers en de wielen, worden wel voor die groepen tijdens de keuring gecontroleerd. Deze dient standaard op de fiets aanwezig te zijn. Dat geldt dus ook voor de fietsen van de kinderen van groep 3 en 4. Deze eis is verplicht voor alle fietsen.

PLANNING De planning is als volgt:

Dinsdagochtend 2 november:

De Toermalijn en St. Carolus in Cothen.

De Piet de Springerschool en De school met den Bijbel in Langbroek

Woensdagochtend 3 november:

De Wegwijzer (Karolingersweg) en De Windroos (Karolingersweg) en De Horn (Overloop)

Donderdagochtend 4 november:

Het Baken/De Driehoek aan de Hordenweg/Middelweg Oost. De Regenboog en De Horn (dependance Amstel) in wijk de Horden

Vrijdagochtend en middag 5 november:

De Werkschuit en De Wegwijzer (Noorderwaard).

Eind november, begin december, zal er dan in samenwerking met de politie en handhaving een gerichte actie gehouden worden op de fietsverlichting.

GOEDGEKEURD De afdeling Wijk bij Duurstede van Veilig Verkeer Nederland hoopt dat de fietsen die voor de keuring worden aangeboden, nog even nagekeken worden, zodat teleurstelling bij met name de kinderen voor een afgekeurde fiets voorkomen kan worden. Verder blijkt dat de fietsen van de kinderen die normaliter niet op de fiets naar school gaan niet voor de keuring worden aangeboden. Veilig Verkeer Nederland hoopt dat op de aangegeven keuringsdagen ook die kinderen een keer met hun fiets naar school komen, zodat ook zij met een misschien wel goedkeurde fiets en een OK sticker weer een veilige fiets hebben. ,,Voor deze ene keer zou dat eigenlijk wel moeten. Ten slotte gaat het om de veiligheid van de kinderen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie