Het jongerenteam van de RSD en RMC: Marit Kampjes (regisseur jongeren), Rosa van der Voort (trajectbegeleider RMC, Samira El Aamrani (trajectbegeleider RMC) en Christian Slagter (regisseur jongeren).
Het jongerenteam van de RSD en RMC: Marit Kampjes (regisseur jongeren), Rosa van der Voort (trajectbegeleider RMC, Samira El Aamrani (trajectbegeleider RMC) en Christian Slagter (regisseur jongeren). Stichting Binding

Nieuw SchoolWerkcafé helpt jongeren eenvoudig keuzes maken

23 maart 2022 om 11:47 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Nadat het al eerder een succes was in Zeist, starten het Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) en de Regionale Sociale Dienst (RSD) ook in Wijk bij Duurstede het SchoolWerkcafé. Lokaal is de samenwerking gezocht met Stichting Binding en vanaf donderdag 10 maart is er gestart in Buurthuis Heul gezellig (Birkaflat 25). Eens per twee weken kunnen jongeren bij het Schoolwerkcafé terecht voor al hun vragen over opleidingen, werk en inkomen.

Ali van Vemde

SCHOOLWERKCAFÉ In oktober 2021 ging het SchoolWerkcafé in Zeist open. Een inlooppunt om jongeren op weg te helpen bij keuzes omtrent opleiding of werk. „Als je jong bent, is het ongelooflijk moeilijk om keuzes te maken op dit gebied. Terwijl het juist voor die leeftijdsgroep heel belangrijk is, want dat bepaalt mede hun toekomst”, zo laat Rosa van der Voort (RMC) weten en ze vervolgt: „Tijdens onze inloop kan iedere jongere gewoon bij ons binnen lopen. Van studiekeuzetesten, tot aan hulp bij het zoeken naar werk, we kunnen echt het verschil voor ze maken.”

OOK IN WIJK BIJ DUURSTEDE Het voorbeeld uit Zeist wekte interesse in Wijk bij Duurstede. „We vonden het onmiddellijk een heel tof idee”, zo laat Frank Brouwer van Stichting Binding weten. „Want als het gaat om het maken van lastige keuzes, is het goed dat er een plek is waar jongeren op een laagdrempelige manier hierover in gesprek kunnen gaan.” Marit vult aan: „Het woord ‘instanties’ nodigt sommige jongeren niet uit om vrij hun vragen te stellen over opleiding of inkomen. Voor hen is er nu het Schoolwerkcafé. Zij hebben echt behoefte aan een laagdrempelige plek waar ze ongedwongen kunnen vertellen wat ze bezighoudt en waar ze hulp bij nodig hebben. Na de positieve berichten van het Schoolwerkcafé in Zeist zijn we heel blij dat we ook in Wijk kunnen gaan samenwerken. Daar maken we graag een plekje voor in Heul Gezellig.”

ZONDER AFSPRAAK Het café in Buurthuis Heul gezellig is voor alle jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 27 jaar uit de regio van Kromme Rijn Heuvelrug, zonder werk of opleiding. Eens in de twee weken kunnen zij op donderdag van 12.00 tot 15.00 uur zonder afspraak binnenlopen. Het team helpt jongeren bij hun studiekeuze, vinden van een bijbaan of vast werk. Hiervoor staan er laptops die gebruikt kunnen worden, kan er samen met leden van het team direct een cv worden opgesteld, vacatures worden bekeken, en wordt er contact gelegd met uitzendbureaus. Maar ook studie- en beroepskeuze testen zijn beschikbaar.

SAMENWERKING WERPT VRUCHTEN AF Vanuit het RMC wordt gewerkt aan het begeleiden van jongeren op hun pad naar een kansrijke deelname aan de samenleving. Door samen te werken met verschillende partners uit het voortgezet onderwijs, MBO’s en gemeenten uit de regio wordt zo met succes gewerkt aan vermindering van voortijdig schoolverlaters. 

Zo biedt de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) een vangnet aan inwoners van de Kromme Rijn regio die tijdelijk niet, of onvoldoende in hun inkomen kunnen voorzien. En helpt mensen om (weer) volwaardig onderdeel van de maatschappij uit te kunnen maken. Door zichtbaar aanwezig te zijn op een plek waar jongeren zonder afspraak binnen kunnen lopen en op een laagdrempelige manier in gesprek kunnen gaan, probeert de RSD hen op weg te helpen met werk of richting een opleiding voordat ze daadwerkelijk de bijstandsuitkering nodig hebben. Daarnaast kan zij ook jongeren die hun financiën niet op orde hebben of schulden hebben opgebouwd doorverwijzen naar de schulddienstverlening.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie