Zaterdag 24 november, het water gaat zich vanaf nu terug trekken
Zaterdag 24 november, het water gaat zich vanaf nu terug trekken Bart Ebbinge
LIVEBLOG HOOGWATER WIJK BIJ DUURSTEDE

Weekend zakte het waterpeil met meer dan 50 centimeter

28 november 2023 om 11:55 Natuur en milieu

Vandaag zijn de waterstanden verder gedaald. Rijkswaterstaat noemt de situatie ‘licht verhoogd’. Bij de Amerongse sluis staat het water nu op 499 centimeter boven NAP. Dat is 11 centimeter lager dan gister. Het water in het Amsterdam Rijnkanaal - dat gevoed wordt door de Waal bij Tiel - staat nu op 455 centimeter en daalt dus niet ten opzichte van gister. Omdat er geen bijzondere omstandigheden worden verwacht sluit WijksNieuws.nl deze blog af.

Dinsdag 28 november 12 uur:

Maandag 27 november 11 uur:

De waterstand in de Nederrijn en Lek staat bij Amerongen momenteel op 510 centimeter. Dat is 53 centimeter minder dan vrijdag rond dit tijdstip. Dit betekent dat tijdens het weekend de waterpeilen flink zijn gezakt. Ook in het Amsterdam Rijnkanaal bij de Marijkesluis is het peil flink lager. Daar staat het nu op 453 centimeter, dat is 57 centimeter lager dan vrijdag. De hoogste waterstanden werden bereikt op donderdag en vrijdag met 510 centimeter bij de Marijkesluis, en met 563 centimeter in de Nederrijn bij Amerongen.


Waterstanden op 27 november om 10:15 uur - Rijkswaterstaat


Zaterdagochtend om 7:30 uur Lekdijk Oost - Anne Marije Steemers


Zaterdag 25 november - Renée Kintz

Vrijdag 24 november 10:30 uur: situatie hoog water Wijk bij Duurstede lijkt zich te stabiliseren

WijksNieuws.nl heeft vannacht geen waterstanden bijgehouden, daarom valt niet te constateren of vannacht een hoogwatergolf Wijk bij Duurstede heeft gepasseerd. Deze ochtend wijken de waterstanden niet echt af van gister. Op de sluis bij Amerongen is de stand nu 563 cm boven NAP, dat is 2 cm meer dan gister rond hetzelfde tijdstip. Bij de Marijkesluis staat het water nu 510 cm, dat is 1 cm hoger dan gister. De toestand lijkt gestabiliseerd. De verwachting is dat vanaf het weekend het water gaat zakken.


Waterstanden op vrijdag 24 november 2023 om 10:30 uur - Rijkswaterstaat

(Mocht iemand vannacht waterstanden hebben bijgehouden en gegevens hebben over een hoogwatergolf, dan ontvangen wij die gegevens graag via k.jenniskens@bdu.nl..)

Hieronder opnieuw mooie plaatjes om van te genieten, met dank aan inzenders.


Gisteravond een zonnetje boven volle uiterwaarden ter hoogte van Lekdijk Oost (23 nov 2023 ) - Anne Marije Steemers


Zonsopkomst op vrijdag 24 november 2023 in de haven van Wijk bij Duurstede - Renee Kintz


Duif vindt speelplek in overgelopen kade, vrijdagochtend 24 november 2023 - Renee Kintz

Donderdag 23 november 14 uur: waterschap verwacht vannacht hoogwatergolf vanwege harde wind vanaf zee

Gezien de strakke waterlijn op de foto hierboven zou je het niet verwachten, maar door de harde wind verwacht het waterschap HDSR in de Nederrijn en Lek een hoogwatergolf. Deze stijging van het waterpeil gaat vooral spelen in de nacht van donderdag op vrijdag. De hogere waterstand op de Nederrijn en de Lek van deze week wordt veroorzaakt door neerslag in het grote achterliggende afvoergebied in Duitsland. Daarnaast wordt door de harde wind van donderdagmiddag water vanuit zee de rivieren opgestuwd. Dit leidt tot hogere waterpeilen, met name tussen Schoonhoven en Hagestein.


Volgens het waterschap is de veiligheid niet in het geding. Maar HDSR neemt wel extra maatregelen bij het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk in Salmsteke (Lopik) en bij de Oude Sluis Vreeswijk (Nieuwegein). HDSR is aan het werk op de dijk bij Salmsteke. Daar wordt dijk over een afstand van ruim 400 meter ingepakt. Om te voorkomen dat de nieuwe toplaag wegspoelt op plekken waar de grasmat nog onvoldoende tot bloei is gekomen.

HOOG WATER IN WIJK

In Wijk bij Duurstede is de situatie minder nijpend omdat hier geen dijkwerkzaamheden zijn. Wel blijven de waterstanden gestaag doorstijgen. Bij de sluis in Amerongen is er de afgelopen 24 uur 7 centimeter bijgekomen. Daar staat de waterstand nu op 561 cm boven NAP.  Hiermee naderen we de hoge waterstand van juli 2021. 

Bij de Marijkesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal is de stand nu 509 cm, en dat is 12 centimeter meer dan gister 12:30 uur.

In Lobith is inmiddels de hoogste stand bereikt. De komende twee dagen (24 tot 48 uur) stijgt het water bij Amerongen nog verder naar 565 cm. In totaal is het water in de Nederrijn Lek bij Wijk bij Duurstede dan sinds dinsdag met 25 cm gestegen. De rivieren hebben dus ontzettend veel water af te voeren op dit moment. 


De waterstanden van 23 november 13:30 uur - Rijkswaterstaat


Hier nog een schitterend plaatje van woensdag 22 november om 9 uur s’ochtends, van Renée Kintz:


Renée Kintz


Woensdag 22 november 12 uur: rivier en kanaal blijven door stijgen

Bij de Amerongersluis is de waterstand afgelopen nacht met 9 centimeter gestegen naar 554 cm boven NAP. In 24 uur tijd gaat het om 13 centimeter op de rivier Nederrijn en Lek. In het Amsterdam Rijnkanaal steeg het water vannacht met 13 centimeter. Over 24 uur is daar het water met 20 centimeter gestegen. Zie hieronder het kaartje:


De waterstanden op woensdag 22 november 2023 om 12 uur - Rijkswaterstaat


Scheepvaart kan gewoon doorgang vinden met deze hoge waterstanden  op deze ochtend van 22 november 2023 - Bart Ebbinge

Dinsdag 21 november 19 uur: foto’s van hogere waterstanden

In de Wijkse haven stijgt het water gestaag door.  Ook de uiterwaarden komen onder te staan. Het hoge water komt uit twee richtingen. In de Amerongse benedenloop staat het water nu op 545 cm boven NAP, dat is 4 centimeter hoger dan vanmiddag 12:30 uur. Officieel noemt Rijkswaterstaat dit nu ook ‘verhoogde afvoer’. Via de Waal vanuit de richting Tiel is de waterstand nu 484 cm, en dat is 5 cm meer dan vanmiddag 12:30 uur.


Waterstanden 21 november 2023 om 19:30 uur - Rijkswaterstaat

Onder de foto’s gaat de liveblog verder.

Hier eerst de foto’s van vanmiddag rond 17 uur. 


De stijgers in de haven zijn niet langer zichtbaar - Bart Ebbinge


Wijkse haven 21 november 2023 in de middag - Bart Ebbinge


Dinsdag 21 november, hoog water in Wijkse haven - Ali van Vemde

Dinsdag 21 november 12:30 uur: waterstand stijgt langzaam

Na de natste oktober sinds 1906 loopt het watersysteem tegen grenzen aan. Er is veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn. De afgelopen dagen was dat 5 tot 10 mm per dag. In de Alpen valt vandaag en morgen nog neerslag van betekenis. 

Volgens Rijkswaterstaat bereikte de Rijn bij Lobith vanochtend om 9 uur de grens van 13 meter. Deze stijging van de waterstand zal vandaag en morgen verder doorzetten waarbij uiteindelijk een topstand van 13,15 meter wordt verwacht in de avond van dinsdag 21 november. Vanaf woensdag zal de waterstand langzaam gaan dalen en daarmee snel weer onder het waterstandsniveau van 13 meter uitkomen. Deze waterstandsdaling zal zich verder doorzetten tot ruim onder 11 meter in de eerste week van december. Op langere termijn lijkt een verdere waterstandsdaling het meest waarschijnlijk. Naar verwachting zullen de uiterwaarden in december weer langzaam gaan droogvallen.

Wijks Nieuws volgt de waterstanden van de Nederijn en Lek en het Amsterdam Rijnkanaal in deze regio. Hier komt nog wel veel water voorbij, maar waarschijnlijk zonder al te veel problemen. Vooralsnog lijkt er geen reden voor zorg. 

Licht verhoogde waterstand

Op dit moment is er een licht verhoogde waterstand van 541 cm bij de sluis van Amerongen in de Nederrijn. De komende 48 uur stijgt dit door naar 571 cm.

Er is ook een licht verhoogde waterstand van 479 cm gemeten bij de Marijkesluis in het Amsterdam Rijnkanaal waar water via de Waal langskomt. De Waal kent momenteel hoge waterstanden. 


De waterstanden in deze regio van dinsdag 21 november om 12:30 uur - Rijkswaterstaat

Hoogheemraadschap stichtse Rijnlanden (HDSR) doet nog geen meldingen over hoge waterstanden.

Ter vergelijking: de hoogwaterpiek in februari 2021 bereikte 628 centimeter hoogte (op 10 februari). Ook in juli 2021 werd het nat, toen was de hoogst gemeten waterstand 562 cm. 

Heeft u mooie foto’s van volle uiterwaarden en/of hoog water? 

Stuur ze (met plaatsbepaling en naam van de fotograaf) naar k.jenniskens@bdu.nl

Leestip!

De verkeerspost Wijk bij Duurstede is gevestigd aan de Lekdijk Oost en zit aan een druk knooppunt van waterwegen. De Nederrijn / Lek komt daar samen met het Amsterdam Rijn kanaal - een van de drukste kanalen van Europa. Verkeersleider Gerrit noemt het ‘de A2 van Europa’. WijksNieuws.nl was vorige week bij de verkeerspost op bezoek en sprak met Gerrit.

Schitterende zonsopgang boven het gestegen water in de haven, vanochtend om 8 uur (22 november 2023)
Laarzen aan en spetteren maar op de parkeerplaats van de haven in Wijk bij Duurstede (archief 8 febr 2021)
Stijgende water in de Lek ter hoogte van de afdamming in Wijk bij Duurstede, 21 november eind middag
De haven staat er schitterend bij met hoog water in de herfstzon. Een etmaal later dient zich een hoogwatergolf aan. (foto genomen op 22 november 2023 om 9 uur)
Zonsopkomst vrijdag 24 november Lekdijk Oost, op hetzelfde punt als de foto met de maan
Hoogwater vanaf de pont, vrijdag 24 november 2023 om 10:30 uur
Zaterdag 25 november
Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie