Wijk bij Duurstede en het terugtrekkende water (21 juli 2021)
Wijk bij Duurstede en het terugtrekkende water (21 juli 2021) Kuun Jenniskens
liveblog hoogwater

Water daalt langzaam. Hoogste stand in Wijk bij Duurstede was 562 centimeter boven NAP

19 juli 2021 om 15:30 Natuur en milieu

vrijdag 12:30 uur

Grof afval in rivier en meer aanzuiging van schepen maakt zwemmen gevaarlijk

Wijks Nieuws informeerde bij Rijkswaterstaat naar de waterkwaliteit van de Lek op de moment. Dit omdat de rivier momenteel behoorlijk veel stank afgeeft. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt hierover: ,,Door het hoge water en de bijbehorende harde stroming zien we in alle rivieren verkleuringen en vertroebelingen, die vooral te wijten zijn aan meegespoelde grond en slib. De waterkwaliteit houden we als Rijkswaterstaat natuurlijk altijd in de gaten. Bij Lobith, waar het water ons land binnenkomt wordt bij een meetstation de waterkwaliteit beoordeeld op allerlei stoffen. Dit gebeurt continu en ook nu. Hier komen op dit moment geen overschrijdingen van normen uit, met uitzondering van doorzicht (troebelheid). Daarnaast worden de komende dagen in onze regio aanvullend monsters afgenomen om de kwaliteit van het water te bekijken. Hiervan zijn de resultaten nog niet beschikbaar. Ook drinkwaterbedrijven en waterschappen monitoren continu de waterkwaliteit en besluiten daarop zelf om wel of niet te stoppen met innemen van water.”

Rijkswaterstaat raadt zwemmen in de rivier altijd en overal af. ,,Maar nu helemaal”, aldus Rijkswaterstaat. ,,Er staat altijd stroming, en door het hoge water nog meer dan normaal, scheepvaart veroorzaakt door de voortstuwing ook een aanzuigende werking, en nog niet alle grove materiaal en afval dat met het hoge water in de rivieren terecht is gekomen is eruit. Kortom zwemmen in rivieren is ronduit gevaarlijk.”

Lees hier meer over op: We monitoren waterkwaliteit in grote rivieren | Rijkswaterstaat

donderdag 15:00 uur

Wijks Nieuws vroeg de hoogst gemeten waterstand op bij waterschap HDSR. In Wijk bij Duurstede was dat 562 centimeter boven NAP. Die piek werd op 19 juli om 14:15 uur bereikt. Bij het hoog water van februari dit jaar kwam het water 628 centimeter hoog (op 10 februari).

In het nabijgelegen Amerongen, dat stroomopwaarts ligt, was de hoogste stand 612 centimeter boven NAP. Daar lag de piek op 19 juli tussen 12:10 en 15 uur. Hoogste waterstand in februari was 675 centimeter boven (op 9 februari). 

Stroomafwaarts richting Schalkwijk lag dat een flink stuk lager. Het meetpunt hier is de stuw bij Hagestein. Voor de stuw werd 323 centimeter bereikt, achter de stuw was dat 317 centimeter.

Gelukkig is het water in  deze regio goed beheersbaar gebleken. De coupure in de beerwal van Wijk bij Duurstede kon ook open blijven. Het water kwam minder hoog dan in januari, toen het hoog water voor spectaculaire foto’s zorgde. Mocht u deze week een mooie foto geschoten hebben, stuur hem dan voor het weekend naar wijksnieuws@bdu.nl. (voorzien van naam, datum en locatie).


Wijk vanuit de lucht op 11 februari 2021 - Guy Fleury

woensdag 14:00 uur

Verwachting: eind van de week waterstand weer normaal. Water daalt langzaam

In Wijk bij Duurstede kan er weer op de bankjes gezeten worden die eerder deze week onder water stonden. 


Mensen kijken naar het terugtrekkende water in Wijk bij Duurstede (21 juli 2021) - Kuun Jenniskens


Gravenbol op woensdag 21 juli 2021 - Kuun Jenniskens


In Amerongen stond het water 50 centimeter hoger dan in Wijk bij Duurstede (21 juli 2021) - Kuun Jenniskens

dinsdag 12:00 uur

Piek in Wijk bij Duurstede is voorbij

Gisteren is de piek van de hoogwatergolf op de Nederrijn en lek voorbij getrokken aan het beheergebied van HDSR. Vanaf nu daalt het water langzaam. Zoals al eerder in het nieuws was, is er dit keer meer sprake van een ‘hoogwaterplateau’ dan een hele snelle stijging en daling. Dat betekent dat we naar verwachting nog wel een paar dagen het water hoger zien staan dan normaal. Naar verwachting is het water rond het weekend weer flink gedaald.

Doordat de stuwen van Rijkswaterstaat bij Hagestein en Amerongen open staan, stroomt het water op de Lek sneller en worden zijtakken van de Lek sneller gevuld met water. Het is daarom gevaarlijk om te zwemmen in ondergelopen recreatiegebieden.


Een zonnige zondag met volgelopen uiterwaarden - Linda van Lunsen

maandag 15.00 uur

Hoogwaterpiek Lobith gepasseerd

De piek van de hoogwatergolf op de Rijn heeft Lobith gepasseerd. Gisteren kwam de maximale waterstand uit op 14,08m boven NAP en het water is inmiddels aan het dalen. De piek trekt vandaag door het gebied van De Stichtse Rijnlanden, maar daarbij worden geen problemen verwacht. De verwachting is dat het water niet over de dijk komt. 

Vanochtend is een rijdende inspectie uitgevoerd tussen Wijk bij Duurstede en Nieuwegein. Behalve happende vissen op enkele plekken, zijn er geen bijzonderheden gezien. Voor de vissen is vers water ingelaten. 

De verwachting is dat het waterpeil bij Lobith aan het einde van de week weer normaal is. 

Om het water sneller te laten stromen zijn de stuwen van Rijkswaterstaat opengezet. Ook bij de recreatieplassen is het niet veilig om te zwemmen. Er wordt aangeraden te wachten met zwemmen tot na het hoogwater.

zondag 17:00 uur

Piek is aangekomen bij Lobith

Meetpunt Amerongen staat inmiddels op 603 centimeter boven NAP.
Het water in de Wijkse haven op zondag om 12:30 uur stijgt langzaam door - Ali van Vemde

De waterstand bij Lobith heeft op zondag 18 juli de piek bereikt. Deze piek is uitgekomen op 14,08 m+ NAP.  Deze piek passeert ongeveer 24 uur later, dus op maandag 19 juli (morgen), het gebied van HDSR. De piek die je eerder een ‘plateau’ dan een piek kunt noemen, zal om en nabij de 24 uur aanhouden. 

De waterstand zal in dat etmaal daardoor min of meer gelijk blijven of langzaam dalen. 

Vanaf dinsdag 20 juli zullen de waterstanden gaan dalen. Dit heeft Waterschap HDSR laten weten. Op donderdag 22 juli bereikt de waterstand 13m+ NAP en rond zaterdag 24 juli 12m+ NAP. 

zondag 11:30 uur

Amerongen kent inmiddels een ‘verhoogde waterstand’ van 584 boven NAP centimeter. In Wijk bij Duurstede staat het water nog 44 centimeter onder NAP (-). In Nieuwegein is de situatie hetzelfde. Op de Rijn en Lek worden minder problemen verwacht dan op de Maas. 

zondag 10:00 uur

Gemeente heeft vanochtend de weg naar Gravenbol afgesloten

Omdat te voorkomen dat mensen het recreatiegebied betreden is de toegangsweg tot de Gravenbol afgezet. Het water staat er te hoog en er kan niet worden gezwommen. 


Gemeente Wijk bij Duurstede

zaterdag 16:30 uur

De waterstand bij Lobith is zaterdagochtend 17 juli naar 13,87 m boven NAP gestegen en stijgt vandaag verder richting 14 meter. De piek van het hoogwater wordt nu bij Lobith verwacht op zondag 18 juli met een stand van 14,25 m boven NAP. Deze piek passeert 19 juli het gebied van waterschap HDSR. De eerder verwachte piek van 15 m boven NAP is inmiddels niet meer in beeld. Bij Amerongen staat het water om dit moment 588 centimeter hoog. Dit is wat Rijkswaterstaat een ‘licht verhoogde’ waterstand noemt.

Met dit beeld gaat het Waterschap ervan uit dat de uiterwaarden binnen de zomerkades droog blijven. De overlast die wel nog kan optreden is het opkomen van kwelwater in de uiterwaarden achter de kades. Desondanks is het raadzaam om de berichtgeving goed te volgen.

Het Waterschap ziet deze waterstanden in de Rijn echter vaker. De Rijn is nu wel hoog, maar niet uitzonderlijk hoog. Dit is bij de Maas op het moment wel het geval. Daar hebben we te maken met extreem hoge waterstanden. Het Waterschap houdt de standen van beide rivieren natuurlijk goed in de gaten, maar vanuit de Rijn zullen er geen problemen voor ons gebied zijn.

zaterdag 11:30 uur

Het Waterschap laat weten dat het de Sluiskom bij Wijk bij Duurstede heeft opengezet om tegendruk te geven op de dijk. Dit is ook bij Nieuwegein gebeurd. Dit doet het Waterschap om tegendruk te bieden aan de verhoogde waterstand op de Lek en om de stabiliteit van de dijk te waarborgen.

In de haven van Wijk bij Duurstede liggen de aanlegsteigers onder water.


De situatie in Wijk bij Duurstede om 11:30 uur zaterdag 17 juli 2021 - Ali van Vemde


De hekken staan klaar, mocht het nodig zijn om het parkeerterrein af te sluiten - Ali van Vemde

vrijdag 16:21 uur

Voorspelling is nu: zondagavond hoogwater in Wijk bij Duurstede en Schalkwijk

Het hoogheemraadschap heeft de verwachtingen over de komst van hoog water weer bijgesteld. De piek wordt inmiddels in de avond van zaterdag 17 juli bij Lobith verwacht. Deze piek passeert dan op zondagavond Amerongen, Wijk bij Duurstede en Schalkwijk. In Amerongen staat het water nu 505 centimeter boven NAP. De stuwen in Amerongen en Hagestein zijn geopend.

Niet zwemmen!

De gemeente Wijk bij Duurstede waarschuwt mensen om niet in de Lek te gaan zwemmen. Dit wordt normaal gesproken al sterk afgeraden door Rijkswater en HDSR. Maar nu is extra voorzichtigheid geboden. Volgens de gemeente is dit levensgevaarlijk: ,,Door het hoge water is de stroming extra sterk en kun je meegesleurd worden. Je maakt geen enkele kans om het water uit te komen, hoe goed je ook kunt zwemmen.”

vrijdag 13:31 uur

Hoogwater komt sneller, mogelijk maandag al

Het hoogheemraadschap HDSR heeft laten weten dat vanochtend bij Lobith de grens van 13m+ NAP is bereikt. Volgens de nieuwe verwachting zal de piek nu tussen 14,45 en 14,75m+ NAP liggen. De piek wordt nu in de ochtend van zondag 18 juli verwacht. Dit was eerst de nacht van zondag op maandag. Voor Wijk bij Duurstede en Schalkwijk betekent dit dat het water mogelijk op maandag op zijn hoogst is.

vrijdag 11:57 uur

Hoogwater bereikt maandag of dinsdag Wijk bij Duurstede

In de nacht van zondag op maandag arriveert de piek Lobith, vanaf daar zal het één tot twee dagen duren voordat het verhoogde water de Lek bij Amerongen en Wijk bij Duurstede bereikt. Dat zal ergens tussen maandag en dinsdag zijn. Deze verhoogde waterstanden leveren geen gevaar op voor de dijken, wel is het waterschap alert.

De waterstand van de Nederrijn en Lek stijgt de komende dagen. Donderdagochtend werd een waterstand van 11,84m+ NAP bij Lobith bereikt. De piek van het hoog water wordt in de nacht van zondag op maandag verwacht met een verwachte hoogte van 14,73m+ NAP bij Lobith. Deze piek passeert dinsdag het gebied van het hoogwaterschap HDSR. Met één tot twee dagen is het verhoogde water in de Lek bij Amerongen en verder westwaarts richting Schoonhoven. De verhoogde waterstanden leveren geen gevaar op voor de dijken, wel is het waterschap alert.

WATERSCHAP INSPECTEERT DIJKEN EN SLUIT COUPURES INDIEN NODIG Om overstromingen te voorkomen werkt het waterschap aan veilige dijken. Die worden jaarlijks gecontroleerd. Het waterschap bekijkt de situatie van dag tot dag en bereidt zich voor. Coupures worden dichtgezet en gecontroleerd en er vinden rijdende dijkinspecties plaats. Als het hoogwater boven 14,50m+ NAP bij Lobith komt, kan dit betekenen dat HDSR de uiterwaarden met een zomerkade onder water laten lopen. Bovendien zullen lage voorlanden aan de buitenzijde van de Lekdijk onder water lopen. HDSR waarschuwt zo nodig campings en boeren.

VERGELIJKBAAR MET JANUARI Deze hoogwatergolf is vergelijkbaar met de situatie van januari 2021, aldus HDSR. Het hard stromende water zorgt voor indrukwekkende beelden, maar levert geen gevaar op voor het achterland. Verschil is wel dat er meer kans op beperkte overlast is doordat in de zomer het gebied meer gebruikt wordt voor vee, akkerbouw en recreatie. Waar nodig, neemt het waterschap actie.

Een nog hoge waterstanden op de Lek met vrachtschip stroomopwaarts (21 juli 2021)
Zaterdagochtend 17 juli 2021, het water in Wijk bij Duurstede staat net tot aan de kade
De parkeerplaats bij de stadshaven staat onder water.
Het water heeft het hoogste punt bereikt.
De aanlegsteigers liggen volledig onder water
In de Wijkse haven trekt het water langzaam op en kan niet meer worden geparkeerd
Waterschap voorspelt dat de situatie na het weekend hetzelfde wordt zoals hier op de foto in januari 2021
advertentie
advertentie