Samen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek schoon houden
Samen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek schoon houden Ali van Vemde

Samen opruimen op World Cleanup Day

6 september 2023 om 16:49 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 16 september is het weer World Cleanup Day. Een dag om samen de handen uit de mouwen te steken en zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Wereldwijd doen ruim 190 landen hier aan mee en gaan zo’n 170 miljoen vrijwilligers aan de slag. De werkgroep Opgeruimd Wijk van Vereniging Natuur en Milieu, IVN afdeling Wijk bij Duurstede, nodigt je uit om samen op te ruimen in Wijk, Cothen en Langbroek. Doe je mee, aanmelden kan via opgeruimdwijk@vnmw.nl

De werkgroep bestaat uit 120 vrijwilligers die het hele jaar door in hun eigen woonomgeving aan de slag gaan om zwerfvuil op te ruimen. Op de kaart van Supporter van Schoon is te zien welke kleine gebieden zijn geadopteerd. Het is de bedoeling dat alle straten en al het groen schoon wordt gehouden en daarvoor zijn nieuwe vrijwilligers erg welkom.

Dit jaar start World Cleanup Day op drie locaties in de gemeente. In Wijk bij Duurstede is dit bij de gemeentewerf, in Cothen bij het verenigingsgebouw van Excelsior en in Langbroek bij Dorpshuis De Toekomst. Grijpers, ringen, afvalzakken en hesjes worden geregeld door de werkgroep. Er wordt gestart met een kop koffie rond 9.45 uur. De actie eindigt met een vegetarische lunch om 12.15 uur.

„Het opruimen van zwerafval heeft zeker effect. Het is schoner geworden,” vertellen Marijke en Alfred van Opgeruimd Wijk. „We zien dat door de statiegeld flesjes en blikjes er minder afval is. Wat nog wel een groot probleem is, dat zijn de sigarettenpeuken.” De groep is blij met de ondersteuning van de gemeente. „Dit faciliteren we samen. De medewerkers van de gemeente halen het afval op. We zien dat ook preventie helpt. Zo heeft Rijkswaterstaat samen met de gemeente Buren en Wijk bij het strandje aan de overkant van de Lek een toegangspoort gemaakt met een dispensere met afvalzakken.” Steeds meer zijn ook andere clubs actief, zoals de kanoclub, scouting, de hengelsport- en watersportvereniging. Vele handen maken licht werk.

Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie