Alfred van Kessel en Marijke Molmans van Opgeruimd Wijk
Alfred van Kessel en Marijke Molmans van Opgeruimd Wijk Ali van Vemde

World Cleanup Day en Opgeruimd Wijk

10 september 2021 om 09:14 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 18 september is het World Cleanup Day. Een dag om naar buiten te gaan! Samen met 180 landen worden de handen uit de mouwen gestoken voor een schonere planeet. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. En ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt. De werkgroep Opgeruimd Wijk van Vereniging Natuur en Milieu, IVN afdeling Wijk bij Duurstede, nodigt u uit om samen aan de slag te gaan.

OPGERUIMD WIJK De werkgroep bestaat inmiddels uit ruim 100 vrijwilligers uit de hele gemeente. Zij houden het hele jaar een stukje van hun eigen woonomgeving vrij van zwerfvuil. Tijdens de World Cleanup Day gaan de opruimers vooral op de andere plekken aan de slag.

SCHONE RIVIEREN Samen met de Watersportvereniging Rijn en Lek, de kanovereniging Dorestad en de Scouting Sealions richt Opgeruimd Wijk zich op de oevers langs de Lek, zodat de oever vanaf de wal en vanuit de waterkant afvalvrij wordt gemaakt. De resultaten van deze opruimactie worden  doorgegeven aan de organisatie van Schone Rivieren voor hun onderzoek naar zwerfafval langs de rivieren. Iedere vereniging werkt vanuit zijn eigen locatie.

PLASTIC FLESJES Op World Cleanup wordt speciaal aandacht besteed aan plastic flesjes. In 2020 stond het plastic flesje nog op nummer vier van meest gevonden afvalitems in Nederland, maar de verwachting is dat flesjes dit jaar lager zullen scoren omdat er vanaf 1 juli statiegeld op kleine flesjes is geheven. Ook deze resultaten worden doorgegeven voor het onderzoek.

START EN AFSLUITING Deelnemers verzamelen vanaf 9.30 uur bij de Gemeentewerf (Middelweg Oost 1). Na de koffie of thee gaan de groepjes rond 10.15 uur naar de verschillende opruimlocaties. De werkgroep zorgt voor extra grijpstokken, zakken, ringen, hesjes en afvoer van het afval. Het is handig om op de fiets te komen, want niet alle locaties liggen op loopafstand van de Gemeentewerf. Rond 12.30 uur wordt gezamenlijk afgesloten met een lunch.

[MEEDOEN} Aanmelden is noodzakelijk via een e-mail naar opgeruimdwijk@vnmw.nl Gezien de coronamaatregel van 1,5 meter afstand binnen is er namelijk een maximum van 50 deelnemers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie