Ds. Marien Middelkoop
Ds. Marien Middelkoop Ali van Vemde

Hervormde kerk Wijk bij Duurstede verwelkomt ds. Middelkoop

15 september 2021 om 08:07 Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is niet de meest gemakkelijke tijd om als predikant in een nieuwe gemeente te beginnen. Covid 19 zorgde ervoor dat de kerken niet of zeer beperkt mochten worden bezocht. Toch is ds. Marien Middelkoop in de Hervormde Gemeente met veel vertrouwen begonnen met de kennismaking met de gemeenteleden.

door Ali van Vemde

In zijn smaakvolle woning in Wijk bij Duurstede stelt hij zich voor. „Mijn bevestiging was al in juni,” vertelt Middelkoop. „Eerst heeft een groep van gedreven vrijwilligers uit de gemeente het pand stevig aangepakt, maar vanaf augustus wonen we in Wijk.” Het begint al aardig te wennen. „Mijn voorgangers hebben al veel gedaan om de  de hervormde gemeenschap hier te versterken. Ds. De Jong was erg goed in het leggen van contacten en ds. Wüllschleger heeft dit voortgezet en kon uitstekend organiseren.” Middelkoop zal 70% van de tijd dienen.

Middelkoop (1957) bracht zijn jeugd door in de Alblasserwaard. Op jonge leeftijd verhuisde hij van Papendrecht naar Dordrecht. Zijn studie theologie volgde hij in Leiden. In Babyloniënbroek was zijn eerste bevestiging, een dorp met 400 inwoners. „Ik ontmoette mijn vrouw en we zijn getrouwd. Samen zijn we naar Zimbabwe gegaan, waar we vier jaar hebben gediend en les hebben gegeven aan Murray Theological College op zendingspost Morgenster. We hebben een mooie tijd gehad daar.” Hierna werd hij predikant in Mastenbroek, in de omgeving van Kampen. „Een echt hervormd gebied, waar het leven zich afspeelde bij de school, het verenigingsgebouw en de kerk. Zonen namen in die periode de bedrijven over van hun ouders, er zijn in die tijd dan ook veel kinderen gedoopt.” Westerhaar, tegen de Duitse grens, was het volgende beroep. „Een grote gemeente waar we een goede tijd hebben gehad.” Inmiddels mocht het gezin drie kinderen, uit China, verwelkomen. „We hebben ze ontvangen als een godsgeschenk.” De gemeente Klundert volgde. „Ik ben hier vier jaar geweest, een periode waarin de kracht van saecularisatie duidelijk merkbaar was. De kerk was groter dan het aantal mensen. Hendrik Ido Ambacht kwam hierna, een meer stedelijke context. Voordat Middelkoop naar Wijk bij Duurstede kwam, diende hij acht jaar in Middelharnis. „Hier was duidelijk merkbaar hoe de kerk heeft geleden onder de kerkfusie in 2004. Het aantal kerkgangers was sterk verminderd, maar gelukkig is dat in de loop der jaren weer toegenomen.”

In de korte tijd dat Middelkoop verbonden is aan de Hervormde Kerk in Wijk bij Duurstede, merkte hij dat de mensen zich sterk inzetten voor de gemeenschap. De kerkgenootschappen hier zijn bescheiden in grootte en de komende tijd zal ik zoeken naar wegen om de mensen te bereiken. Vol bewondering heeft hij gekeken naar de vernieuwde Open Hof. „Ik ben begonnen om mensen uit de kern van de gemeente te bezoeken, ik wil ze graag leren kennen. De mensen met verschillende achtergronden, de oud Wijkers.” De afgelopen tijd is moeilijk geweest voor de kerkelijke gemeenschappen „Ik geloof in de relevantie van kerkdiensten, dat is moeilijk met slechts een enkeling in de kerk en niet te mogen zingen. Gelukkig zijn er visuele mogelijkheden en konden de diensten via livestreams worden gevolgd. Het zijn experts, ze brengen het prachtig in beeld.” Het valt Middelkoop op dat veel christenen enthousiast zijn maar niet veel bijbelkennis hebben. „Wel zijn er veel bijbelkringen, er is wel honger. De huidige generatie gaat anders om met het geloof. Er is veel belangstelling voor de Alpha cursus waarin de grondbeginselen worden uitgelegd. Jongeren geven daar hun eigen invulling aan.”

Deze tijd staat vooral in het teken van kennismaken. Ook voor zijn vrouw was het omschakelen. Haar baan in de zorg moest ze opgeven, maar inmiddels heeft ze fantastisch werk gevonden als docent verpleegkunde bij het ROC. Middelkoop: „Het is fijn om veel mensen te ontmoeten. Recent waren burgemeester Iris Meerts en wethouder Wil Kosterman op bezoek in de kerk. Ook de contacten met Stichting Binding zijn goed.” Na het gesprek met Wijks Nieuws staat een lunch met ds. Jan Offringa van de gereformeerde kerk op het programma. „Over verschillende punten verschillen we van mening, maar we kunnen wel kijken wat we samen kunnen doen,” vindt Middelkoop.

advertentie
advertentie