Afbeelding

Natuurwerkdag: Kom knotten in Langbroek!

4 november 2022 om 15:45 Natuur en milieu

LANGBROEK Aankomend weekend, vrijdag 4 en zaterdag 5 november, is de Natuurwerkdag. Op 50 locaties in de provincie Utrecht gaan honderden mensen aan de slag. Snoeien, poelen schonen, wilgen knotten, riet verwijderen, bollen planten, takkenrillen maken en insectenhotels bouwen. Samen dragen zij bij aan de natuur in eigen buurt.

De Natuurwerkdag is het grootste vrijwilligersevenement in het groen. In het hele land zet jong en oud zich in voor de natuur en het landschap. In de provincie Utrecht zorgt Landschap Erfgoed Utrecht voor de organisatie van de klussen, de veiligheid, het gereedschap en de werving. De organisatie hoopt dat de deelnemers de smaak te pakken krijgen en vaker vrijwilligerswerk in de natuur willen doen. Bijvoorbeeld bij een van de ruim 200 groepen die het hele jaar door actief zijn voor het landschap en erfgoed.

BESTUURDERS AAN HET WERK Iedereen doet mee aan de Natuurwerkdag. Op veel plekken komen ook burgemeesters en wethouders in actie. Bijvoorbeeld in Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) waar wethouder Jeroen Brouwer en Ivo Brautigam, directeur-bestuurder van Landschap Erfgoed Utrecht wilgen knotten aan de Gooijerdijk. Kom je ook helpen, kijken en mooie foto’s maken?

De wilgen worden geknot op Landgoed Het Lange Broek, een particulier natuurgebied van twaalf hectare. Het Lange Broek ligt in het overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug naar het stroomgebied van de Kromme Rijn en is daardoor een gebied met diverse natuur waaronder knotwilgen. De knotbomen zijn niet alleen karakteristiek en daarmee van cultuurhistorisch belang, ze zorgen voor de afscheiding van percelen en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Ze bieden bijen en andere insecten in het voorjaar namelijk voedsel.

De Natuurwerkdag is inmiddels een begrip. Het wordt al 20 jaar georganiseerd in het eerste weekend van november door LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties, waaronder Landschap Erfgoed Utrecht. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Meer over de Natuurwerkdag en aanmelden: www.natuurwerkdag.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie