Ewout en Peter van Rooijen bij hun boerenwindmolen op hun erf bij de Wijkersloot
Ewout en Peter van Rooijen bij hun boerenwindmolen op hun erf bij de Wijkersloot Kuun Jenniskens

Eerste boerenwindmolen draait in Wijk bij Duurstede

3 augustus 2022 om 11:11 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het waait lekker op het boerenerf van Peter van Rooijen en zijn zoon Ewout. Aan de Wijkersloot draaien de wieken van de 20 meter hoge windmolen - in de volksmond een boerenwindmolen geheten - lekker op de wind. Sinds 17 juli profiteren de boeren, die de daken al vol hebben liggen met zonnepanelen, ook nog eens van de energie van wind.

door Kuun Jenniskens

Aan de keukentafel bij de familie Van Rooijen schuiven veel mensen aan. Naast Ewout, Peter en een medewerkster, ook de 10-jarige buurjongen die graag op de boerderij verblijft. Ook hier klinkt veel steun voor de acties van de boeren - de Nederlandse driekleur hangt omgekeerd aan de weg. Voor Peter is het duidelijk; niet alleen de boeren moeten worden aangepakt, maar ook bedrijven - iedereen die CO2 uitstoot. Punt van Van Rooijen is, dat hij de 47 procent die hij moet reduceren, over tien jaar met innovaties ook kan halen zonder vee in te leveren. Als hij zijn vee kan houden heeft hij een levensvatbaar bedrijf. 

GEEN MELKROBOT Peter van Rooijen is een boer die 10 jaar vooruit denkt en snel is met innovaties. Zijn daken liggen al langer vol met zonnepanelen, maar omdat hij geen melkrobot heeft en dus vaak in het donker de koeien melkt, haalt hij daar onvoldoende rendement mee. Samen met een aantal boeren diende Van Rooijen drie jaar geleden een verzoek bij de gemeente in. Sinds begin oktober 2021 ligt er een paraplubestemmingsplan dat 25 boerenwindmolens mogelijk maakt - met uitzondering van het Langbroekerwetering gebied, daar wordt eerst onderzoek gedaan naar de landschappelijke inpassing en worden ze vooralsnog niet toegestaan.


Windmolen steekt uit boven dak met zonnepanelen - Ewout van Rooijen

NIET ALLE ENERGIE KAN HET NET OP Vanwege de harde wind wordt de boerenwindmolen vandaag gedempt, omdat hij niet teveel kan leveren aan het net, zo legt Van Rooijen uit. Ook gezien zijn zonnepanelen. Via een app op zijn telefoon worden deze data nog gekoppeld en kan hij dat in de toekomst aflezen. Het is een molen geworden van BestWatt, met een romphoogte van 20 meter en een tiphoogte 25 meter. De opbrengst zal 25.000 kwk per jaar worden. Levertijd was geen probleem, want Peter van Rooijen had hem al eerder besteld - in de veronderstelling dat de Omgevingsvergunning goed zou komen.

In een dag tijd stond de molen er. Een ijzeren buis met een diameter van 80 centimeter die dient als fundering is 9 meter in de grond getrild. ,,Wij moesten alleen een sleuf graven om de molen te kunnen koppelen op de meterkast.” Ewout: ,,Het is een bouwpakket, ze komen met vier stukken van elk 5 meter aan, waarvan de onderste het breedst is, en die schuiven ze hier op het erf in elkaar. De 5 meter lange wieken en de motor worden ter plekke gemonteerd voordat het laatste deel de lucht ingaat.”

GEEN GELUID, GEEN SLAGSCHADUW De buurt reageert positief. Van Rooijen is met één echtpaar die vragen had ergens bij een molen gaan kijken, vooral ook om te luisteren naar het geluid. Maar deze molen maakt nauwelijks geluid. Zo weinig, dat het al snel door omgevingsgeluid wordt overstemd. De slagschaduw reikt niet ver. ,,De wieken zijn zo kort, dus de slagschaduw blijft bij ons op het terrein.”

KOEIEN SNEL GEWEND Ewout: ,,Slagschaduw is wel iets waar de koeien last van zouden kunnen hebben. Toen onze koeien de eerste keer langs de molen de wei in moesten, stonden ze raar te kijken. Sommige koeien deden net een stapje harder. Maar inmiddels is het goed, zijn ze gewend.” De hond ging er de eerste nacht ook van blaffen, terwijl de wieken niet eens draaiden. Zelf horen ze niks. Ewout: ,,Van een mug heb je meer last.” Peter heeft met grote moeite hem een keer gehoord, gek genoeg toen het nauwelijks waaide. Ewout nog niet. Ook al komt de molen boven de schuur en boven sommige bomen uit, toch valt de boerenwindmolen nauwelijks op. ,,Je moet er echt op letten om hem te kunnen zien.”

Afbeelding
Om 5 uur in de ochtend
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie