Harry en de Wijkse moestuin
Harry en de Wijkse moestuin Natuurlijk heel leuk

Gezellig samen oogsten in de Wijkse Moestuin

Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE De Wijkse Moestuin draait mede op vrijwillige inzet van betrokken stadsgenoten. Met de groei van de De Wijkse Moestuin zijn ook meer handen nodig om de oogst uit de tuin zo rijk mogelijk te maken. Harry vertelt waarom hij dit vrijwilligerswerk doet en wil je graag enthousiast maken om dit ook te doen. 

Ik ben vrijwilliger bij De Wijkse Moestuin omdat je lekker buiten bezig bent met mensen met hetzelfde doel en omdat het gezellig is. Het begon allemaal met een (zeer) klein stukje tuin dat ik als moestuin ging gebruiken. Dan ga je dingen lezen over groente- en fruitteelt. En besef je dat het ook anders kan. Het concept van De Wijkse Moestuin sprak ons erg aan: zelf oogsten, vers van het land direct op je bord en vooral zonder verpakking. Dus zijn we eerst gestart als oogstgenoot en hebben we een paar keer meegedaan op een meewerkdag. Door de gezelligheid op die dagen, werd ik steeds enthousiaster en heb ik besloten om structureel te gaan meewerken.

Dat enthousiasme wil ik graag uitdragen, want het is echt erg fijn om je gezamenlijk in te zetten voor deze mooie gemeenschappelijke moestuin. Maar mensen moeten eigenlijk gewoon zelf komen kijken en als ze dan ook enthousiast worden, zijn ze van harte welkom!”

OOK VRIJWILLIGER WORDEN Als vrijwilliger doe je alle werkzaamheden die voorkomen in de tuin, zodat de tuin zo optimaal mogelijk wordt benut. Denk bijvoorbeeld aan wieden, zaaien, poten, maar ook bewatering op orde brengen, paden aanleggen, hekwerk onderhouden, maar ook een kas bouwen, onderkomen bouwen voor regenachtige dagen, etc. Niet dat je alles moet kunnen, gelukkig zijn er voldoende mensen die gezamenlijk alle benodigde skills hebben.   

Je geeft zelf aan hoeveel dagdelen en welke je kunt meewerken. Een dagdeel is ongeveer 3 uur dus reken maar uit. Uiteraard kun je hiervan afwijken maar het is wel prettig als Bea, die alle werkzaamheden coördineert, er toch redelijk van uit kan gaan wie wanneer aanwezig is.

Je moet natuurlijk niet vies zijn van het met je handen in de grond bezig te zijn, hoewel alle gereedschap voorradig is om te kunnen werken. Bea legt je graag uit hoe de werkzaamheden uitgevoerd moet worden, tot hoe diep iets gepoot moet worden. En je werkt altijd met een paar mensen samen, dus er is altijd wel iemand die weet hoe het moet.

DE WIJKSE MOESTUIN Het concept van De Wijkse Moestuin is gebaseerd op Community Supported Agriculture (CSA) en is een goed alternatief voor de huidige grootschalige voedselindustrie. Producent en consument delen samen het risico bij misoogst en de overvloed bij een goed jaar. Consumenten betalen een bijdrage voor de productie van voedsel en krijgen hiervoor producten terug. Er zijn veel vormen van CSA en een ervan is een zelfoogsttuin met oogstaandelen, zoals bij De Wijkse Moestuin.

Meer weten over het vrijwilligerswerk bij De Wijkse Moestuin? Kijk op www.dewijksemoestuin.nl en meld je aan voor een kennismaking via bvansprakelaar@planet.nl

advertentie
advertentie