Gemma helpt bij het Voedselbos
Gemma helpt bij het Voedselbos Natuurlijk heel Leuk

Samen maken we Wijk groener - Gemma helpt bij het Voedselbos

19 november 2021 om 11:49 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Natuurlijk heel leuk is een sociaal natuurbedrijf met de ambitie om meer mensen te betrekken bij de natuur in hun directe omgeving. Vrijwilligers helpen bij het inrichten en onderhouden van het Wijkse voedselbos en bij de aanleg van natuurlijke speelplekken. Andere vrijwilligers helpen mee bij natuuractiviteiten of bij specifieke klussen zoals schilderwerk of aanplanten van bomen. Het mooie is dat er altijd plek is voor mensen die mee willen helpen. Gemma vertelt hoe zij dat ervaart.

,,Als ik aan mijn vrijwilligerswerk bij Natuurlijk heel leuk denk, dan komt als eerste het woord ‘rijkdom’ bij me op. Het is een echte Wijkse plek, maar toch ook net los ervan zo net na de brug over de Kromme Rijn aan de Langbroekseweg. Het is ook een wijdse plek met veel ruimte en dat geeft ook ruimte aan iedereen. Toch is het duidelijk dat we samen aan hetzelfde doel werken. Het werken met mensen uit andere culturen is voor mij ook een meerwaarde. Ik zie mensen die tevreden zijn na een dag, ik zie ontwikkeling bij mensen op persoonlijk vlak en op vaardigheden. Dat geldt ook voor mijzelf en dat voelt goed en is rijkdom. 

Ik werd gegrepen door het verhaal van Natuurlijk heel leuk over het Wijkse Voedselbos en het (weer) in contact brengen van mensen met de natuur. Het sluit aan bij mijn eigen interesse, de nieuwe ontwikkelingen om de natuur te behouden, het anders denken over onze voedselvoorziening en de positieve gedachte erachter: ‘het kan wel’. Tijdens een borrel van EWEC bij Natuurlijk heel leuk kwam het allemaal samen: het verhaal kwam binnen en het paste bij me. 

Ik ben ervan overtuigd dat dit soort initiatieven bijdragen aan het anders omgaan met de aarde. Dat we daarvoor ons gedrag moeten veranderen, begon ik al te beseffen door het rapport van de Club van Rome uit 1972. En nu wordt de noodzaak alleen maar steeds groter. En aan dat verhaal mag ik nu een steentje bijdragen, zodat er een ecologische ‘olievlek’ ontstaat en steeds meer mensen enthousiast raken om anders met onze aarde om te gaan.”

Wat kun je als vrijwilliger doen bij Natuurlijk heel leuk? Er is natuurlijk altijd van alles te doen. Dat kan buiten en binnen zijn, technische klussen, groenonderhoud, ordenen van materialen en gereedschap, oogsten, dieren verzorgen, maaien van het gras, planten van nieuwe bomen en struiken en nog veel meer. Er is genoeg te doen in het voedselbos, er kan ook meegeholpen worden bij natuuractiviteiten voor kinderen en bij het aanleggen van natuurlijke speelplekken in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

De ene vrijwilliger komt 2 dagdelen in de week en anderen komen 1 keer per maand. Woensdag- en vrijdagochtend zijn nu vaste dagdelen waarop vrijwilligers bij Natuurlijk heel leuk aan het werk zijn. Er zijn zoveel verschillende dingen te doen dat er altijd wel iets is wat bij je past of wat je zou willen leren. Meer weten? Kijk op www.natuurlijkheelleuk.nl. Heb je interesse om mee te helpen, meld je dan aan via info@natuurlijkheelleuk.nl

advertentie
advertentie